Апелативният съд решава за кмета на Асеновград

Предстои Пловдивският апелативен съд да се произнесе дали кметът на община Асеновград ще бъде отстранен от длъжност. Припомняме, че на 31 май Окръжният съд в лицето на съдия Михаела Добрева реши, че няма данни от събрания до момента доказателствен материал Емил Караиванов и главният архитект Константин Атанасов, по отделно или заедно, да са имали "поведение, следващо от служебното им положение, с което да са възпрепятствали извършване на процесуални действия от разследващите органи, да са отказвали или укривали писмени доказателства, както и да са влияли върху свидетели."

Припомняме, че Пловдивската окръжна прокуратура поиска отстраняване от длъжност и на Караиванов, и Константинов по реда на чл. 69 ал.1 от НПК, който гласи, че "Когато обвиняемият е привлечен за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и има достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, съдът може да отстрани обвиняемия от длъжност". Съдия Добрева не уважи искането и определи твърденията на обвинението като хипотетични, поради което и неприемливи като причина оставането им на пост да попречи на разследването. Прокуратурата обаче обжалва веднага на втора инстанция, чието произнасяне ще е окончателно. Делото в Апелативен съд - Пловдив е насрочено за утре, 6 юни, от 10:00 ч.

Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - чл. 203 ал.1 вр. чл. 202  ал. 1 т. 1 вр. чл. 201 вр. чл. 26 ал.1 вр.  чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 вр.  чл. 93 т.1 б. "А" от НК. Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство - охранителна зона на групов паметник на културата "Метошка махала" - престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

Срещу Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления - за това, че:

1. През месец ноември 2016 г. в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице - главен архитект на община Асеновград, е поискал дар и е приел същия, който не му се следва, за да извърши действие по служба - да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение - престъпление по  чл. 302 т.1 и 2 вр. чл. 301 ал. 1 от НК.

2. През месец октомври 2013 г. в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице - главен архитект на община Асеновград, е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

3.  През месец март 2017 г. в Асеновград е допуснал осъществяване на противозаконна дейност - строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство - охранителна зона на групов паметник на културата "Метошка махала" - престъпление по чл. 277а, ал.4 от НК.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини