9 юни: Представят романът на сръбския писател Милован Марчетич „Книга за Беук”

Военен клуб  и Регионалната библиотека „Никола Й. Вапцаров”  в Кърджали канят на  среща със сръбския писател Милован Марчетич.  Романът му „Книга за Беук” ще бъде представен от Николай Стоянов – преводач и издател на романа.  Срещата ще се проведе на    9 юни, петък, от 18 часа в залата на Военен клуб.

  Милован Марчетич е роден през 1953 г. Живее в Белград. Издал е шест стихосбирки и сборници с разкази: „Животът на поета” (1996), „Моят Холивуд” (2000), „Първо лице” (2003), „Записки върху снега”(2012). За книгите си с проза е отличен с наградите „Петър Кочич”, „Бранко Чопич” и „Стеван Сремац”, а през 2012 г. получава „Андричевата награда” /на името на Иво Андрич/ за разказа „Изход”. С награди са отличавани и повечето от книгите му с поезия. Негови поетични и прозаични творби са превеждани на чужди езици, включвани са в различни антологии.

„Книга за Беук” на Милован Марчетич е разтърсващ роман, пресъздаващ тревожното и трагично време, настъпило след разпада на някогашната Република Югославия. Главният  герой, Богдан Беук, литератор и редактор в едно от най-големите сръбски издателства, е принципен и прям човек, почитащ литературата и най-вече истините в нея. Проблемите за Богдан настъпват след като му възлагат за редакция ръкописа не на кой да е, а на самия президент на държавата.  Съвестта не му позволява да публикува неистините за действителността, лансирани в текста от държавния глава. Беук променя смисъла на написаното и от тук нататък животът му се превръща в един истински кошмар…

 Какво се случва с литератора Богдан Беук ще разберете след като затворите и последната страница на този драматичен разказ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини