Служител на телефон 112: Има случаи, в които хора чакат по 5 минути за връзка

Системата на телефон 112 не локализира местоположение – не виждаме откъде ни се обаждат, дори не виждаме понякога телефонния номер, за да направим обратна връзка – той изчезва. Това заяви пожелал анонимност оператор на телефона за спешни повиквания.

Мъжът разказа и, че преди няколко дни той и негови колеги били обвинени заради случай, завършил с починал човек. Започва едно безумно разпитване – къде точно е населеното място, адресът – това всичко се пише на листове хартия, което отнема 10-15 минути. За толкова време сигналът вече трябва да е обработен и вече помощта да е при гражданина, твърди мъжът, който е категоричен, че това се отразява на служителите и че понякога полиция и пожарна реагират бавно на подадени от 112 сигнали. Може би милисекунди да отнема обработването на сигнал при проблем със системата, беше отговорът от говорителя на телефон 112 пред Нова телевизия. В клипчета във Facebook се вижда как граждани, които се обаждат на телефона, чакат по 5 минути, за да се свържат с оператор, отвърна задочно анонимният служител на телефон 112 в сутрешния блок на Нова телевизия.

За отдел 112 не се дават пари от две години. Казват, че сега ще дадат 13 млн. лева за старата система, за нещо, което е морално остаряло. Може да има подобрение, но то ще е минимално. За тези пари може да се направи изцялно нова система, е мнението на мъжа. Трябва да има връзка с трите мобилни оператора, за да може да се прави по-точна локализация, каза още човекът, според когото е абсурдно притеснен човек да обяснява какъв му е телефонният номер например.

Припомняме, че вчера (22 юни) излезе обществена поръчка от МВР за обновяване на софтуера на системата на телефон 112. Всъщност от две години няма поддръжка на софтуера, но никой от ръководството на телефон 112 не желае да коментира защо се е стигнало дотук.
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини