15 страни от НАТО ще изпратят още войници в Афганистан

Петнайсет страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той каза това в Брюксел, където ще се проведе среща на министрите на отбраната от алианса.

Засега не са известни страните, които са се съгласили да изпратят там допълнително войници. 

Мога да потвърдя, че НАТО засилва военното си присъствие в Афганистан. Петнайсет страни вече заявиха, че отпускат допълнителни сили, и днес очаквам още повече, изтъкна Столтенберг, цитиран от ТАСС. Той уточни, че не става дума за връщане към бойни мисии, а за консолидация на мисията на НАТО за подготовка и съдействие на националните сили.

Помощта ще бъде насочена главно към афганистанските специални сили, авиацията и възможностите за управление и контрол, стана ясно от думите на генералния секретар.

Командването на операцията на НАТО в Афганистан е поискало там да бъдат изпратени допълнително общо близо 4000 военни.

Британският военен министър вече обяви, че страната му ще изпрати в Афганистан още 100 военни.

НАТО приключи изтеглянето на бойните си части от Афганистан през 2014 г. и оттогава поддържа там мисия за съдействие на националните сили - "Решителна подкрепа" (Resolute support), наброяваща 13 500 души.

Алиансът финансират и афганистанската армия с около 5 милиарда долара годишно. 

Въпреки това талибаните, действащи срещу властите на страната, успяха през последните години да си върнат контрола върху близо 40 на сто от територията на Афганистан. Освен това, от 2015 г. там се засилват и позициите на групировки, свързани с "Ислямска държава", които се сражават и срещу властите в Кабул, и срещу талибаните.

Преди няколко дни лидерът на афганистанските талибани Маулви Хайбатула Ахунзада заяви, че планираното увеличаване на броя на войниците на САЩ в Афганистан няма да сложи край на продължителната война в страната и обеща да се бори до пълно изтегляне на войските на НАТО от Афганистан.

Ахунзада обвини САЩ и съюзниците им, че с присъствието си дестабилизират целия регион. Той обаче им предложи конструктивни и добри отношения, ако "незаконната окупация бъде прекратена".

Българското участие

По данни на Министерство на отбраната към момента в Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) имаме 606 военнослужещи. 

В подготовката на Афганистанската национална армия участваме в Оперативна група за обучение и връзка (OMLT) в Кабул и Кандахар с общо 76 души, от които 51 инструктори.

В съобщение на МО във връзка с министерската среща на алианса се казва, че в нейния край е предвидено съвещание "във формат страни-участници в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. 

Ще бъдат разгледани текущото състояние и перспективите за продължаване и усилване на мисията, с цел по-ефективното подпомагане на Афганистанските сили за сигурност по изграждане на отбранителен капацитет и поетапно поемане на функциите по гарантиране на националния суверенитет и вътрешна сигурност, пише в съобщението.

В срещата участва министър Красимир Каракачанов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини