Иранки срещу задължителното мюсюлманско облекло

В Иран набира скорост онлайн протестно движение на жени срещу задължителното носене на мюсюлманско облекло, покриващо косата и тялото, въведено след Ислямската революция през 1979 г.

Иранската правозащитничка Масих Алинеджад е начело на движението. Тя насърчава жените да й изпращат всяка сряда видеоматериали и снимки в социалните медии под хаштаг #whitewednesdays, на които са облечени в бяло.

"Целта ми е да дам на жените права и глас. Ако правителството и останалата част на света чуят гласа на тези смели жени, ще трябва да ги признаят", казва Алинеджад, цитирана от Ройтерс.

Кампанията #whitewednesdays е част от онлайн движение, което бившата журналистка, живееща в изгнание в Ню Йорк от 2009 г., започва преди три години. От тогава тя непрекъснато получава смъртни заплахи.

Алинеджад е създала платформи в социалните медии и сайт, наречен "Моята тайна свобода" (My stealthy freedom), на които иранки постват свои снимки без хиджаби в знак на протест срещу задължителното мюсюлманско облекло.

40-годишната активистка желае да направи своето онлайн движение по-видимо. "Искам хората да говорят. Искам хората да имат платформа да общуват, защото свободното общуване е нещо, от което се нуждае иранското общество", заявява тя.

Някои от снимките се споделят стотици хиляди пъти на страницата във Facebook "Моята тайна свобода", която има повече от милион последователи.

Алинеджад насърчава жените, които носят по своя воля хиджаби, да се присъединят, подчертавайки, че кампанията не е против самото облекло, а против насилственото му носене.


 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини