Неделята на заканите - подготовката за днешния протест в Асеновград тече от дни. На думи

Най-големият от поредицата протести през последните дни в Асеновград се очаква да е този вечер. Официална информация за подготовката му няма, но за сметка на това Фейсбук се оказа плодородна почва за закани, разпространение на слухове от типа "чух от един човек" или директни блъфове с цел да се проследи реакцията на хората. Междувременно страницата "Заедно за Асеновград", където днешното събитие бе събрало над 500 имена, заявили, че ще присъстват, просто изчезна и вече не е налична.

Напрежението в града ескалира на втория ден от протестите, когато няколко млади мъже се опитаха да минат през полицейския кордон и да тръгнат към кв. "Лозница", но бързо бе овладяно. От конфликта на "40-те язовира" насам всяка вечер асеновградчани провеждат шествие с настояване за справедливо наказание за участвалите в мелето край язовира и МБАЛ. Подкрепа с присъствието си им оказват хора и от други градове, предимно от Пловдив, но има и такива, които търсят самореклама или директно се опитват да поведат тълпата към по-брутални действия. Засега обаче асеновградчани са повече от стабилни и знаещи какво точно целят граждани и не се подават на никакви провокации или апели за саморазправа. Снощи протестът бе най-малоброен и премина мирно и спокойно. Заради очакванията тази вечер да се съберат най-много хора, включително представители на футболни агитки и други неформални формирования от цялата страна, градът от рано сутринта е със силно полицейско присъствие и жандармерия.

Междувременно голяма част от улиците затъват в боклуци, тъй като ромите, които се занимават с почистването се страхуват да отидат на работа. От друга страна не са малко пък българите, които пренасочват яда си от конкретната ситуация към политиците на всякакво едно ниво в държавата: "Всичко това се случва заради тяхното тотално безхаберие и мисъл единствено за личните им постове и джобове. Ей така си отгледаха необразован и продажен електорат в махалата, сега как ще се справят със ситуации като тази? Накрая всичко ще се обърне обратно срещу тях, часовникът цъка", коментират разпалено помежду си те.

Началото на протеста тази вечер ще бъде отново в 20 часа.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини