Десетки райковци и смолянчани почетоха Света Неделя

Изображение 1 от 5

    Десетки жители на смолянския квартал Райково изпълниха над 180-годишната местна църква "Света Неделя" в деня на храмовия празник. Освен покровител на храма светицата се смята и за закрилница на селището, затова хората днес празнуват.

    Никой вече не може да каже дали заради църквата "Света Неделя" 7 юли е празник на Райково, или защото в този ден прадедите им са празнували, райковци решили да нарекат църквата си на светицата. Защото това се е случило много отдавна, преди почти два века, когато е изграден и осветен храма. И днес обаче десетки жители на квартала изпълниха църквата и се поздравяваха с "Честит празник"!
    В храма Света Божествена литургия отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Архимандрит Висарион, в съслужение със седем свещенци. На литургията присъства и областният управител на Смолян Недялко Славов, който днес е именник.
    След литургията, с литийно шествие, водено от иконата на великомъченицата, райковци обиколиха църквата. Раздаден беше и благословен курбан.
    Празникът продължава тази вечер с концерт на формациите към читалище "Балкански просветител" и народно веселие на площад "Света Неделя" в Райково.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини