Колко опасни са Е-тата в хранителните продукти

"Е-тата" на етикетите на продуктите не са опасни за здравето, ако се влагат в точно определените от изискванията количества. Няма риск за хората, твърди председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов.

Маркировката показва, че Европа гарантира за този продукт, категоричен бе Попов пред Дарик. "Преди години се вдигна голям шум за аспартама. За него Европейската агенция за безопасност на храните излезе със специално становище, че аспартамът в тези количества, в които се влага, в безалкохолни напитки и някои други сладкарски изделия не крие никакъв сериозен риск за здравето и поколението на човека. Теоретичен риск има, ако един човек всеки ден изпива по 10 кена от безалкохолна напитка с аспартам в продължение на 10 години, което практически не може да се случи", отбеляза експертът. 

По думите му това важи и за подсладителите, оцветителите, ароматизаторите, които се влагат в най-различни продукти. Професорът е категоричен, че по-голямата част от тези "Е-та" са естествени екстрахирани нутриенти - това са хранителни вещества от плодовете, зеленчуците и някои билки.

Като пример експертът посочи, че витамините С и А са консерванти, а лецитинът е най-мощният антихолестеролов фактор. Според проф. Попов е пропуск, че след всяко "Е" на етикета на продукта не е записано в скоби какво представлява то, за да не се плашат хората. "Е 300" е витамин С, от ябълката се извличат 10 "Е-та", обясни експерът. 

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини