Фотоархиви, „Завръщане“, любими песни и джаз в асеновградската Нощ в музея

    Сборен пункт на тазгодишния тур в Нощта бе отново Историческия музей. Желаещите да участват се събраха около 18 часа, след което започна първото събитие от програмата, а именно откриването на гостуващата изложба на Регионалния музей в Бургас „Те защитиха честта на България“. Реализирана през 2008 г. , нейната цел е да разкаже за войната чрез историята на обикновения войник, на генерала и на всички онези десетки хиляди национални герои, защитници на трудна, но справедлива кауза. Основните моменти са представени върху 8 табла. Наред с най-големите военни победи, изложбата представя и информация за първата бомбандировка, първия боен полет на жена, първите радиосмущения. Най-голямата победа на българското оръжие – превземането на Одринската крепост, е представена в самостоятелно табло, поради голямото си значение за изхода на Балканската война.

    В старинното училище „Свети Георги“ програмата продължи с изпълнения на младите певци от Музейна музикална школа. Талантите изнесоха концерт, включващ любими песни като „Облаче ле, бяло“. Малко по-късно, отново там, известните художници Аспарух Сърбов и Геракси Гераксиев зарадваха асеновградчани с 42 прекрасни платна – живопис, обединени под мотото „Завръщане“. Експозицията бе открита от художичката и национален експерт-оценител на произведения на изкуството Вихра Григорова.

    Нощта в музея продължи с джаз концерт на Веселина Пашалиева – джаз квинтет. Певицата, която е и музикален педагог, е сред участниците в „Гласът на България“ преди няколко години. В момента води музикална школа „Весели гласчета“ при читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски“ и музикалната школа към музея в Асеновград.

    С отворени врати в Нощта в музея бяха Историческия музей, където посетителите разгледаха с интерес гостуваща изложба от Военно формирование 24490 „Въоръжение и снаряжение от 4-ти артилерийски полк в Асеновград“, и Етнографската къща с експозицията ѝ „Представителен градски бит от края на XIX и началото на XX век“.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини