1000-годишен ръкопис с билкови рецепти бе публикуван онлайн

Търсенето на природни средства за лечение, извън химическите фармацевтични продукти е характерно не само за Източната медицина. Билковите лекарства имат дълга традиция и в Западната медицина, както ни демонстрира красиво илюстрована книга от колекцията на Британската библиотека. Cotton MS Vitellius C III е илюстровано ръководство на възраст 1 000 години, което съдържа описание на различни растения и лечебната им сила. Изданието вече е цифровизирано и налично онлайн.

Красиво илюстрованата книга от 11-ти век е пълна с билки – природни средства за лечение на множество оплаквания – от телесна миризма (запарете артишок във вино) до облекчаване на болки в гърдите (сладък корен). Сканираните страници са налични във висока резолюция и ви дават възможност да разгледате ръкописа на староанглийски. Сборникът съдържа детайлни рисунки на растения и животни с лечебни свойства.

Макар билките да са били традиционни в англо-саксонската медицина, ръкописът на Британската библиотека е единственото до момента оцеляло ръководство на староанглийски. „Никой не знае със сигурност как е бил използван ръкописът, нито къде и от кого е бил създаден“, обяснява уредникът Алисън Хъдсън. Създаването му се свързва с монашеските скриптории в Кентърбъри и Уинчестър, заради стила на декорациите и почерка, но сигурни доказателства за това липсват. Местните манастири функционирали като центрове за природно лечение и библиотеки.

Името на всяко растение и животно в ръководството е отбелязано на няколко езика, описани са заболяванията, които лекува, добавени са и инструкции за откриването и приготвянето му. И макар да е спорно доколко практичен е бил сборника – той включва растения като кимион, които не са били налични в Англия по онова време – все пак си остава интересно произведение на изкуството сам по себе си.

Ако се затруднявате със староанглийския, в интернет се продава преведена версия.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хаха
    2 0
    15:30, 6 окт 2017
    Линка който сте дали не е активен :(
Последни новини