Със 7 предложения приключи второто заседание на Националната кръгла маса в Асеновград

„Нямаме време за губене, трябва реални мерки, нормативни промени и нагласи при решаването на проблемите с ромската общност”. Това подчерта на днешното, второ поред заседание на Националната кръгла за интеграция на ромите кметът на Асеновград Емил Караиванов. Споделени бяха опит, примери, конкретизирани бяха и проблемите в сферата. От изказаното по време на срещата градоначалникът формулира и изведе няколко конкретни акцента, а именно:

- Да се разшири обхвата на медиаторската грижа спрямо уязвими етнически групи във всичките необходими сектори - здравни, образователни и социални медиатори. Да се намерят механизми и да се стимулират ползвателите на тази услуга активно да ги ползват, както и да се мотивират лица, способни да станат медиатори.

- Компетентните власти да ревизират ефективността на законовите мерки и прилагането им, така че да има повече ефект от наказателната санкция за съжителство с малолетни и непълнолетни, както и последващите раждания в ранна незряла възраст

- Разширяване до целогодишни (а не само за учебна година) мерки за ранно изучаване на български език за деца, подлежащи на училищно записване

- Активизиране дейността на Националния съвет по етнически и демографски проблеми и повишаване на координацията му с общините и регионите в страната, включително и с налагане практиката на изнесени оперативни заседания по важни проблеми.

- Национална финансово обезпечена политика за по-мащабно решаване инфраструктурните проблеми на ромските квартали, чието лошо състояние произвежда рискове като влошено здраве, социална изолация, разпадане на семейна среда и родителска отговорност

- Осъществяване на ефективно образование и грамотност в ромските общности, включително и чрез курсове и занимания извън учебната система

- Съставяне на механизми за функционално обединяване на проблемите за ограмотяване, образование и придобиване на квалификация за трудоспособност.

„Във вашите изказвания, позиции и предложения ние чухме и се уверихме колко още много и нерешени проблеми имаме като общество и държава специално в политиката за етническа интеграция. Днес за пореден път се уверих, че на всяко място в страната ни имаме право и сме длъжни да обръщаме внимание на целия комплекс от проблеми по етническата интеграция. Нашият опит и пример ще има адреси и в други общини. Важното е скоро да стигнем до реални промени, така че видимо да намаляват тежките проблеми на етническата интеграция в обществото и държавата, обобщи при закриването на кръглата маса Емил Караиванов.

Седемте предложения ще бъдат представени на правителствено ниво и в Народното събрание за законодателна инициатива по официален ред.

На срещата днес присъстваха Христина Христова – съветник на вицепремиера Валери Симеонов по социалната политика и демографските проблеми, зам.-областният управител Петър Петров, експерти от социалните и здравни институции, неправителствени организации и ромски медиатори на територията на община Асеновград и област Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Mu
    mungata
    1 0
    17:35, 9 ное 2017
    дрън , дръъъъън....!
Последни новини