Гербаджия бил дедесар. Преглед на националния печат

"Монитор":Станишев чака доклад за човек на Бойко, източвал ДДС
Председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Петков Сертов да изготви доклад за експерта от ГЕРБ Тошко Тодоров, който участва в телевизионния дебат между БСП и ГЕРБ във вторник. Това заяви вчера в кулоарите на Народното събрание премиерът Сергей Станишев. Причината за искания от Сертов доклад е, че има информация, че Тодоров е замесен в източване на ДДС. „Една от основните теми, която ГЕРБ обяви като своя антикризисна политика, е борбата срещу сивата икономика и наред с това - техният представител в дебата се подозира за източване на ДДС", заяви премиерът. Станишев уточни, че преди време е бил подаден сигнал до прокуратурата и до парламентарната комисия за борба с корупцията за това, че Тодоров като ръководител на НАП в Добрич е прикривал източване на ДДС, в това число и от свои близки. "Ако експерт, който би трябвало да противодейства на източването на ДДС, е заподозрян в такова нещо - това е неприемливо", отсече министър-председателят.

"Стандарт": Родното ФБР погна Тошко Въвода

Финансовият експерт на ГЕРБ Тошко Тодоров е обвинен в съдействие за източване на ДДС. Това заяви вчера в парламента премиерът Сергей Станишев. Той уточни, че е недопустимо служител на родното ФБР да взема страна, макар и като експерт в политически дебат. "Веднага щом директорът на ДАНС Петко Сертов се завърне от командировка, ще трябва да представи доклад за положението на Тодоров в агенцията и замесването му в източване на ДДС по времето, когато беше директор на НАП-Добрич", отсече премиерът. Станишев заяви, че сигналът за нередности е подаден до прокуратурата и комисията по корупция много преди да се говори за дебат между него и кмета Бойко Борисов. "Като един служител на държавна структура, която има отношение към сигурността, той участва в толкова ярко политически дебат. Това действително е много странно и стои въпросът кое е по-важно за него - конституцията на републиката, свързана с деполизацията на подобни институции, или ГЕРБ", отсече премиерът.
Тошко Тодоров стана известен с прякора Въвода по време на тв дебата между БСП и ГЕРБ във вторник, след като вместо въведение каза "въвод".
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обяви, че Тодоров е бил уволнен от ДАНС веднага след участието му в дебата срещу Станишев във вторник. Според Генерала е срамота един премиер да борави с предположения, при положение че всички служби са под негово ръководство.
Нямам информация условията по гражданския му договор да са променяни, контрира пък говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. По думите й Тодоров е привлечен като специалист по данъчни измами. Пред сайта "Всеки ден" шефката на НАП-Добрич Петя Банкова отказа да каже дали Тошко Тодоров се проверява за покровителство на схеми за източване на ДДС. Тя обаче изтъкна, че в града се знае как "цялата му фамилия под негова закрила е точила ДДС и на името на трима души има стотици фирми".

"Сега": Десните канят БСП и ДПС на дебат

Обединената десница отправи официална покана за публичен дебат към БСП и ДПС вчера. СДС и ДСБ оставиха на управляващите да определят кога и къде да се състои двубоят, но не по-късно от понеделник. След това сами щели да посочат мястото и часа. Лидерът на социалистите Сергей Станишев отби поканата с аргумента, че не може да обходи всички партии, особено тези, за които не е сигурно дали ще влязат в парламента.
"Станишев да се готви за дебат, няма къде да избяга. Рано или късно ще трябва да застане пред избирателите и тогава няма да може да се оправдава с такива евтини обяснения. Да се готви сериозно, защото беше много неподготвен онази вечер", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по повод предишния "Референдум" по БНТ.
Ръководствата на двете десни партии се събраха на първа обща среща, за да демонстрират единство. Сбирката беше предшествана от преговори с лидера на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. Десните са готови да приемат и тази формация в широкото обединение. Целта била да се привлекат онези 1.5 млн. българи, които не се чувстват представени в НС. Ако това стане, коалицията ще има потенциал да вкара 45 души в Народното събрание и 3-ма в ЕП, прогнозира Костов. "Ще направим всичко възможно да има синьо лято", додаде заместникът му Петър Москов.

"24 часа": ДАНС проверява 7 политици срещу АЕЦ
ДАНС проверява дали 7 български политици са действали като организирана група чужди лобисти при затварянето на АЕЦ "Козлодуй".
Това съобщи от парламентарната трибуна независимата депутатка Стела Банкова. Във времето за парламентарен контрол тя попита премиера Сергей Станишев какви мерки предприема за допълнителни компенсации заради затворената централа.
Според Банкова ставало дума за криминална афера. "Наши политици са действали като лобистка група и със затварянето на блокове, без това да е искано от ЕС са обслужили, не безвъзмездно, чужди интереси. Това е престъпление и те трябва да понесат наказателна отговорност", смята Банкова. Тя и колегата й Минчо Христов сезирали ДАНС и получили официален отговор оттам.
От ДАНС потвърдиха за "24 часа", че от 23.03. 2009 г. са разпоредили проверка и ще уведомят двамата депутати за резултатите от нея.
Имената, прочетени от Банкова са: Надежда Михайлова, Иван Костов, Меглена Кунева, Соломон Паси, Милко Ковачев, Веселин Близнаков и Симеон Сакскобурготски.

"Труд": Нов скандал със зам.-шеф на държавен фонд "Земеделие"

Министър Валери Цветанов продължава кадровите гафове с избиране на зам.-шефове на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).
След пробутването на неподходящи кандидатури за САПАРД, в четвъртък вечерта под натиска на Цветанов управителният съвет върна на поста му напусналия по собствено желание зам.-шеф на ДФЗ Мюхеттин Караоглан. Извънредното спешно заседание било свикано от Зекрие Пайтарева, която изпратила на мобилките на зам.-министрите от УС SMS да се явят в 17,30 ч.
Караоглан, който бе шеф на Разплащателната агенция, подаде оставка в началото на февруари, след като вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че броят на хората трябва да се намали, а назначенията ще стават с конкурс и след нейно одобрение. "Никой не ме е питал, дори не съм уведомена от Цветанов за този случай", обясни Плугчиева.
Още на 10 март е изтекъл едномесечният срок на предизвестието на Караоглан. От тази дата според Кодекса на труда той няма нищо общо с ДФЗ. Ако иска да работи във фонда, трябва да кандидатства на общо основание, обясниха трудовоправни юристи. "Какво се вълнувате - става дума за чисто политическо назначение - лидерът Доган лично е наредил на Цветанов да върне Караоглан", признаха ДПС активисти. Те смятат, че Караоглан е напуснал, за да се измъкне сух от скандала със земята, вкарана в Код 6, който бил негово дело. Цветанов замаза гафа му с плащане на субсидия от 4 млн. лв. на всички лишени без дори да са проверявани на място, както поиска одитът на Европейската сметна палата.

"Стандарт": Агенти мерят палати в Бояна

Операция "Тузари" почна Темида. Шести ден агенти от родното ФБР мерят и описват палатите в Бояна, Драгалевци, Симеоново, Малинова долина и Бистрица. Акцията е разпоредена на 23 март от зам. градския прокурор Роман Василев. Спецекипи на ДАНС, прокуратурата, НАП и Агенция "Митници" проверяват как са придобити дворците. Това се наложило, след като Агенцията по вписванията не могла да предостави на прокуратурата пълна информация за изповяданите сделки над 500 000 лв. в периода 2004-2008 г., научи "Стандарт". Отрядите имат 10 дни срок да обходят кварталите и опишат "по видими белези" баровските къщи. Светкавично те се проверяват от общината и НАП. Собствениците трябва да докажат произхода на парите си и дали доходите им съответстват на лукса.

"Монитор": Софиянци сами ще си кърпят дупките

Гражданската инициатива "Дупка.нет" набира скорост и организаторите призовават утре всички столичани на дебютната си акция - запълване на ямите близо до булевард "Витоша" в София. Първите дупки, които ще бъдат ремонтирани доброволно и безплатно, са тези по моста до малкото НДК, съобщават още от "Дупка.нет". Според тях "дупките не са по-силни от нас и ако има воля, проблемите могат да бъдат решавани". Гражданското сдружение само е платило за материалите за уличния ремонт, но очаква много доброволци да се включат с труда си и да помогнат. Мотото на акцията е "Дупка.нет - Всички да ги видим", а едноименният сайт предлага на софиянци точна карта на уличните ями в столицата. За около една седмица от създаването на страницата в интернет качените снимки и координати на дупките вече са 104.
Във форума на сайта има предложение София да бъде прекръстена на "Дупкапулко", а потребителите са категорични, че градът се чисти и кърпи само при предстоящо посещение на чужди гости. За пример е даден обявеният за края на април енергиен форум, на който се чакат високопоставени чужденци. Заради това скоро в столицата предстоял и сериозен ремонт.

"Стандарт": Подписват в България за "Южен поток"
Подписването на договора за газопровода "Южен поток" ще стане в Пловдив в края на април. Това ще стане в присъствието на държавните глави на всички страни, през които преминава трасето. Изненадващото съобщение дойде от сръбското министерство на енергетиката и минната промишленост, предаде Танюг, цитирана от БТА. Вчера министърът на енергетиката в Белград Петар Шкундрич разговаря със заместник генералния директор на "Газпром" Александър Медведев. На срещата е била съобщена новината за представянето в България на окончателното трасе на "Южен поток" и оповестяването на увеличаването на капацитета на газопровода. Първоначално тръбата бе планирана за около 30 милиарда кубически метра газ годишно.
На 24 и 25 април у нас ще се проведе световен енергиен форум под егидата на президента Георги Първанов. Първоначалната идея бе събитието да е в Пловдив, но впоследствие се реши то да се състои в София. Очаква се на форума да присъства и премиерът на Русия Владимир Путин.
По същото време, когато от Сърбия дойде новината за "Южен поток", в София бе представен проектът за алтернативния газопровод "Набуко". В него участват Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Освен газовите компании на петте държави, акционер в консорциума за тръбата е и германската RWE. Споразумението за газопровода на междуправителствено ниво ще бъде подписано през юни, след като се изчистят разминаванията в европейското и турското законодателство, обяви Райнхард Мичек, директор на консорциума "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

"Сега": Кмет извоюва пари за селото си с денонощна стачка

Около 20 хил. лв. за реставрация на рушащата се черква в кюстендилското село Таваличево е обещал директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов в телефонен разговор с кмета Бойко Перянски. Зам.-кметът на Кюстендил Радмила Рангелова се е ангажирала да помогне за отпускане на средства за черквата, а секретарят на общината Борислав Крумов е посетил лично кмета. "Дойде да си поговорим и взе проекта за ремонт на черквата, като обеща общината да кандидатства за финансиране пред фонд "Бедствия, аварии и катастрофи", разказа пред "Сега" Перянски.
Цялото това внимание кметът успя да привлече само за ден, откакто в четвъртък обяви, че ще протестира денонощно в кабинета си, докато държавата не откликне на спешните нужди на селото. "За 29 години, през които съм кмет, съм ходил къде ли не. Обръщал съм се към всички министерства, Народното събрание и депутати, Синода, всички посолства у нас, към над 100 бизнесмени и 900-те души, които се изселиха от Таваличево. Всички ми казват: "Добре", после потупване по рамото, снимка и айде", разказа кметът неволите си в опит да събере необходимите 50 хил. лв. за ремонт на черквата, която е от XIV век. Само гръцкото посолство е откликнало с 400 лв.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини