Много шум за нищо: Откриха "безследно" изчезналите деца от Шейново

Ден след като от Столичния общински съвет обявиха, че цялата документация за изоставените бебета в софийския родилен дом "Шейново" за 2003 - 2008 г. липсва, "изчезналите" деца се намериха в папките на Агенцията за социално подпомагане, пише Медиапуул.
От Агенцията за социално подпомагане съобщиха за медията, че са направили справка за подадените от "Шейново" случаи на изоставени деца за периода 2003 - 2008 г., макар ден по-рано да стана ясно, че когато от общината са поискали тази информация, от службата са ги препратили да я търсят в регистъра на болницата.

За целия период "Шейново" е подала 115 сигнала за деца в риск. През 2003 година са подадени седем сигнала, през 2004 - 16, през 2005 - 27, през 2006 - 18, през 2007 - 28 и през 2008 - 19. Ден по-рано стана ясно, че по информация на болницата годишно в "Шейново" между 10 и 20 раждащите жени изоставят деца, което отговаря на данните на агенцията.

Междувременно бившият шеф на болницата д-р Димитър Драгиев отхвърли обвиненията с обяснението, че въобще не били задължени да водят такъв архив.

В същото време говорителят на Районната прокуратура в София Руси Алексиев съобщи, че са се самосезирали и извършват предварителна проверка по случая. Изискани са всички документи от проверката, извършена от Столичната община, както и регистрите за всички раждания в "Шейново от 2003-та до 2008-ма". Целта е да се установи дали е допусната чисто административна грешка, или нарушението е направено с цел извършване на престъпление.

Пред БНТ Драгиев заяви, че обвиненията за изчезналата документация имат за цел да го компрометират заради заявеното от него намерение да влезе в политиката.

"В случая имаме работа с явна некомпетентност, защото няма българска болница, която да поддържа подобен архив", каза той.

"Данните за тази категория деца се пазят в Агенцията за закрила на децата. Когато приключи проверката по случая, ще съдя хората, които разпространяват тези клевети", предупреди д-р Драгиев, който е член на СДС.

Шефове на други АГ болници коментираха пред изданието, че действително няма изискване болниците да водят регистър за децата в риск.

"Няма никакъв законово утвърден образец или форма на такъв регистър и е несериозно да се твърди, че са изчезнали деца от една централна софийска болница. Съществуват купища информация за тези деца в компетентните служби", коментираха те.

"Не е вярно, че болницата не трябва да води подобна документация", опонира Таня Андреева, която е от настоящото ръководство на болницата. Процедурата за случаите, когато майка изостави новороденото си, и за това как то трябва да бъде изведено от болницата, е описана подробно в Закона за закрила на детето. Там на здравното заведение е вменено задължението да се поддържа такъв вид архив, поясни Андреева.

Тя отрече съобщението за изчезналите архиви да има за цел политическото компрометиране на д-р Драгиев, който бе изпълнителен директор на болницата до юни 2008 г. След това управляващото мнозинство на ГЕРБ в София го смени с д-р Иван Костов, лекар в същото здравно заведение.

Настоящият шеф на "Шейново" Иван Костов, който подаде в общината сигнала за липсващата документация, призна обаче пред бТВ, че след като се е консултирал с юристите си, се е оказало, че наистина няма правна норма, задължаваща болниците да водят такъв регистър.

От пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане заявиха, че не са сигурни дали болниците са длъжни да поддържат регистър и прехвърлиха топката към здравното министерство. От Министерството на здравеопазването обаче заявиха, че там не им е известно за такова изискване, освен ако не става въпрос за някакъв вътрешен правилник на болницата.

Законът за закрила на детето и правилникът за приложението му също не казват дали болниците трябва да водят такъв регистър.

Според Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции управителят на лечебно заведение или упълномощено от него лице, който има информация за дете в непосредствен риск от изоставяне или настаняването му в специализирана институция, е длъжен незабавно, но не по-късно от 24 часа, да уведоми дирекция "Социално подпомагане" на територията на съответната община.

Социалният работник извършва проверка на сигнала в лечебното заведение, където се намира детето, и оказва първоначална подкрепа на майката. Управителят на лечебното заведение осигурява достъпа на социалния работник до майката и детето и оказва съдействие за проверката на сигнала.

Твърдението за изчезналите регистри породи съмнение, че може да става дума за нерегламентирано осиновяване или дори продажба на новородени.

В този период директор на болницата е бил Димитър Драгиев. За документацията са отговаряли юрисконсулта Йова Петрова и Валентина Дичкова - одитор по качество. Никой не може да каже колко деца са били изоставени за тези пет години, но само от началото на 2009-та пет майки са се отказали от бебетата си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини