Мая Вапцарова представи в Кърджали филма „Епоха” и поетичната си книга „Арена”

Известната документалистка и режисьор Мая Вапцарова представи в Кърджали филма „Епоха“, посветен на поета Н. Вапцаров, както и новата си стихосбирка „Арена”. Срещата се състоя в голямата читалня на Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров”.
С последния си филм „Епоха“, посветен на големия поет Никола Вапцаров, режисьорката Мая Вапцарова преглежда историята на България през стиховете на поета, които с мъдрост отговарят на миналото и сякаш пророчески ни съпътстват в настоящето С този филм Мая Вапцарова показа не само своето отношение, но иска да намери мястото на Вапцаров тук и сега във времето, в което живеем, да намери актуалния Вапцаров, не в историята, затиснат от праха на времето, а да намери неговия съвременен прочит.„ Пазете личностите, които не са синоним власт. Не бива да се примиряваме. Ние сме длъжни да търсим отговорите на сериозните въпроси на днешния ден и затова продължавам да правя такива филми“, сподели Мая Вапцарова. Филмът „Епоха” е нов прочит на по-малко известни и непознати творби на Никола Йонков Вапцаров, които изненадват с актуалното си звучене за съвременни проблеми
Стихосбирката „Арена” бе представена от поета и директор на Градската библиотека “Пеньо Пенев” в Димитровград Петко Каневски. Той сподели, че новата лирическа книга на Мая Вапцарова за първи път така отчетливо, до болка откровено, показва нейните нравствени изповеди и съмнения, психологическите измерения на вярата и на обезкуражаването. 
„Поезията е по – скоро остра въпросителна”, сподели авторката и разказа, че по време на неотдавнашното й пътуване в Германия и Австрия и проведените срещи там с млади хора, вижда, че „в Европа все повече се събужда едва вълна за култура, за справедливост”. 
Мая Вапцарова е изтъкнат наш режисьор, есеист, преводач и поет. Завършва кинорежисура в к Будапеща. Носител е на орден “Св.Св. Кирил и Методий” І степен. Авторка е на няколко книги и на повече от 100 документални и игрални филми, някои от които са посветени на нейния близък сродник-поет, като “Ти помниш ли”. Дебютът й в киното е посрещнат с много голям интерес на международния екран и печели „Златен дукат“ на кинофестивала в Манхайм.
Мая Вапцарова е творец с широк диапазон на интелектуалните търсения - режисьор, поет, есеист, преводач, както и личност с категорична, ясна и ярка гражданска позиция. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини