Какво се случва с изгорените от тялото мазнини?

Когато се наслаждавате на ястието си или хапвате нещо набързо, храната играе ролята на гориво за тялото ви. Когато любимите ви (или не толкова любими храни) преминават през храносмилателната система, тялото ви абсорбира хранителни вещества и ви осигурява енергия за през деня. Остатъците преминават през пикочния мехур и червата. Системата работи безотказно.

Какво се случва обаче, ако сте заети и пропуснете хранене или ако трябва да изразходите повече енергия от тази, която сте погълнали с последното ястие? Благодарение на мазнините, които сте съхранили за подобни ситуации, без дори да сте си помисляли за това – тялото ви е подготвено. Мазнините действат като батерии, готови да ви осигурят енергия тогава, когато ви е най-необходима. Какво се случва когато ви се наложи да прибегнете до тези стратегически запаси?

Какво представлява мастната клетка?

Хората имат два вида мастни клетки – кафяви мастни клетки и бели мастни клетки – като вторите са много по-разпространени.

Мастните клетки у хората се развиват основно в детството и през пубертета. След това броят им остава сравнително постоянен. Клетките образуват мастна тъкан, те могат да изпращат хормони в тялото, регулирайки всичко – от метаболизма до телесното тегло.

Тъй като броят на клетките е постоянен, наддаването на тегло не е свързано с образуването на нови клетки. Вместо това отделните мастни клетки се разтягат, докато храносмилателната система разгражда и складира храна за по-късно, след това се свиват отново, когато тялото се обърне за помощ към клетките в периоди на нужда – когато участвате в маратон, изкачвате планина, или блуждаете безцелно из квартала.

Какво се случва при изгарянето на мазнини?

Какво се случва при свиването на мастните клетки, когато изгаряте мазнини? Противно на общоприетото схващане, не всички мазнини в тялото се превръщат в енергия, нито по магически начин се превръщат в мускули, те не се изхвърлят и заедно с другите твърди отпадъци.

И все пак мазнините трябва да отидат някъде. Колкото и да им се иска на някои хора, мазнините не могат просто да изчезнат.

Мазнините се съхраняват в мастната тъкан, а след това се изпращат обратно в тялото като триглицериди. Този процес преминава през няколко химически реакции, но не е 100% ефективен. Телата ни се справят добре, но не чак толкова добре.

Освен енергията, нужна ви да повдигнете крака си или да заметнете чантата на рамо, процесът на изгаряне на складираните мазнини води до образуването на вторични продукти: вода и въглероден диоксид.

Част от тази вода се изхвърля по обичайния начин – чрез урината и потта. Но изследване от 2014 откри, че голяма част от тези вторични продукти (включително всичкия въглероден диоксид) напуска тялото през респираторната система.

Да, точно така. Всички ние издишваме вторичните продукти от изгарянето на мазнините в тялото. Това е нещо, за което си струва да се замислим следващия път когато посетим фитнес залата: да се оттървем от мазнините е изтощаващо, но е нещо толкова естествено, колкото дишането.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини