Осем гранични полицаи от „Малко Търново“ с обвинения за подкуп

Осем гранични полицаи от пункта „Малко Търново“ са с обвинения от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група, която е получавала подкупи от преминаващи границата български и чужди граждани.

Участниците в групата са привлечени към наказателна отговорност на 31 януари 2018 г. по приключило разследване на ДАНС и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР под надзора на Специализирана прокуратура.

Според доказателствата до момента, групата е действала от декември 2016 г. до декември миналата година. През това време граничните полицаи натискали минаващите границата за неголеми суми пари в лева и други валути. Лептите били събирани в "обща каса" най-често при началника на смяна. След края на работния ден сумата била разпределяна.

Подкупи са искани и получавани от пътуващи при нередности в документите им – например при извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия. Стюарди на автобуси и шофьори на чужди камиони са плащали, за да минат по бързо бариерата, в т.ч. за да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите.

Специализираната прокуратура е поискала отстраняване от работа наобвинените гранични полицаи. С прокурорски постановления на всеки от тях е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

  Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини