Преврат на Малдивите, арести на съдии и отстранен президент

Малдивите затъват в политически хаос, след като председателят на Върховния съд беше арестуван. Президентът Абдула Ямин също бе отстранен.

Председателят на Върховния съд Абдула Саид и още един съдия са арестувани от тежко въоръжени полицаи по обвинения в корупция, пет дни след като висшата съдебна инстанция отмени присъдите на девет видни опозиционери, осъдени през 2015 г. по обвинения в тероризъм, корупция, измяна и финансови злоупотреби. Върховният съд обаче реши, че присъдите им са политически мотивирани и нареди да бъдат освободени. Президентът на Малдивите отказа да се подчини и написа три писма до съда, настоявайки да промени решението си.

Вчера, след като съдът отказа, той обяви 15-дневно извънредно положение. Тази мярка ще позволи на властите да започнат разследване срещу съдиите от Върховния съд, заяви Ямин. Той говори за заговор или държавен преврат в телевизионно обръщение, като каза, че председателят на Върховния съд се опитвал да го отстрани от президентския пост.

Малко след обявяването на извънредното положение бе арестуван и бившият авторитарен малдивски лидер Момун Абдул Гаюм, полубрат на настоящия президент. Гаюм управлява страната до провеждането на първите демократични избори през 2008 г. и сега е в опозицията. Той заяви, че обеното военно положение е незаконно и президентът, който заграбва държавните институции трябва да бъде отстранен от властта.

Друг бивш президент на Малдивите - Мохамед Нашид, който от няколко години живее в изгнание във Великобритания, призова за индийска военна интервенция и за американска финансова блокада, за да бъдат освободени съдиите и политическите затворници, сред които и бившият президент Гаюм. Нашид бе осъден на 13 години затвор за тероризъм. излезе от затвора по медицински причини и получи политическо убежище във Великобритания. 

Малдивската опозиция призова Вашингтон да гарантира, че американските финансови институции ще преустановят всички транзакции в долари за висши представители на властта в Малдивите.

ООН призова правителството на страната да спазва конституцията и върховенството на закона и да отмени възможно най-бързо извънредното положение. Подобни призиви отправиха САЩ и ЕС.

Много страни, сред които Франция, Индия, Китай, препоръчаха на гражданите си да не посещават архипелага, който е популярна туристическа дестинация. 

Европейският съюз призова правителството на Малдивите да отмени незабавно въведеното извънредно положение, предаде ДПА.

Евросъюзът предупреди, че арестуването на двама съдии от Върховния съд показва "явно незачитане на независимостта на съдебната власт", а задържането на бившия президент Абдул Гаюм "е допълнителен удар върху основните свободи, залегнали" в конституцията на страната. Незабавното връщане към конституционния ред е абсолютно наложително за намаляване на сегашното напрежение, подчерта ЕС. 

Кризата в Малдивите е в навечерието на президентските избори, които би трябвало да се проведат тази година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини