Какви опасности дебнат от съдовете за готвене?

Живеем във века на удобствата. Често нямаме време да разтопим малко масло в тигана, за да не залепне храната по дъното му. Някои от най-популярните марки съдове за готвене са с незалепващо покритие и съдържат вещества, свързвани с редица заболявания, включително рак.

Най-често тиганите и тенджерите с незалепващо покритие съдържат перфлуорооктанова киселина, известна още като PFOA или C8. Тя представлява опасност, защото се натрупва в природата и човешкото тяло.

Изследване с лабораторни животни откри, че киселината засяга растежа и развитието, репродуктивната система и черния дроб.

Най-опасните съдове за готвене, които трябва да избягвате:

- Съдове с незалепващо покритие. След едва 2-5 минути престои на готварските съдове, съдържащи перфлуорооктанова киселина на котлона, се достига температура, при която от незалепващото покритие се отделят токсични частици и газове, свързвани със смъртта на много птичи видове и редица заболявания при хората.

- Алуминиеви готварски съдове. Алуминият е силно реактивен и прониква в храната.

- Осеяните с малки точици метални съдове за готвене и емайлираните съдове също отделят алуминий в храната.

- Силиконовите форми са всъщност синтетичен каучук, направен от силикон и кислород. За много хора той е безвреден, но на практика не съществуват научни доказателства за това.

Отровните съдове за готвене водят до следните здравословни проблеми:

1. Забавяне в растежа на децата

Пренаталното излагане на перфлуорооктаноат (PFOA) и перфлуорооктансулфонат (PFOS) е свързано със забавяне развитието на децата.

2. Висок холестерол

Изследване доказа, че деца с високи стойности на перфлуорооктаноат и перфлуорооктансулфонат в кръвта е по-вероятно да имат и високи стойности на лошия холестерол.

3. Невротоксичност

Алуминият се използва често в готварските съдове, заради добрата си топлопроводимост. Той обаче лесно попада в храната. Противоречивата връзка на метала със заболяването Алцхаймер стана повод за множество изследвания, проследяващи връзката между натрупването на алуминий в тялото и невротоксичността.

4. Проблеми с щитовидната жлеза, възпаление на черния дроб и отслабена имунна система.

Перфлуорните химикали се свързват с раждане на бебета с поднормени тегло и размери, завишен холестерол, високи стойности на редица хормони на щитовидната жлеза, възпаление на черния дроб и отслабена имунна система.

5. Алергии и грипоподобни симптоми

Тиганите с незалепващо покритие произвеждат токсични изпарения, които причиняват алергии и грипоподобни симптоми у потребителите.

6. Рак

Научни изследвания демонстрират възможната връзка между перфлуорооктаноата и рака. Експерименти с животни доказаха, че излагането на въздействието на перфлуорооктаноата увеличава риска от развитие на определени тумори – на черния дроб, тестисите, гърдата и панкреаса.

Най-добрите нетоксични съдове за готвене

1. Чугун

Чугунът се използва за приготвяне на храна от поне 100 години. Експертите са категорични, че това е една от най-безопасните алтернативи на съдовете с незалепващо покритие. Чугунът съхранява достатъчно топлина и ви позволява да използвате по-ниска температура за приготвяне на храната, макар че издържа на много по-високи стойности от съдовете с незалепващо покритие.

Чугунените съдове не съдържат перфлуорооктаноат и перфлуорооктансулфонат и все пак една-единствена съставка би могла да се окаже в храната ви – желязо. Недостигът на желязо е често срещано състояние, затова готвенето в чугунени съдове е естествен начин за увеличаване стойностите на желязо в кръвта.

2. Неръждаема стомана

Висококачествените съдове от неръждаема стомана са идеално решение в кухнята, защото материалът не е реактивен. Както подсказва името му, той не ръждясва и не се лющи. Уверете се само, че съдовете които купувате са направени от проба 304, 316 и 430, те са подходящи за приготвяне на храна. Съществуват и следните спецификации 18/8, 18/10 or 18/0. Първото число подсказва процента на хрома, а второто количеството на никела. Никелът е този, който прави неръждаемата стомана устойчива на корозия, но все пак внимавайте за тази стойност, когато избирате съдове за готвене.

Комбинацията от метали в съдовете от неръждаема стомана е устойчова, затова няма опасност част от тях да попаднат в храната. Понякога обаче, ако съдовете се почистват с абразивни материали, покритието може да се повреди. В такъв случай най-добре е да изхвърлите съда.

3. Стъкло

Стъклените съдове са не само нетоксични и екологични, но и изключително издържливи. Те са още една възможност да избегнете перфлуорооктаноата и перфлуорооктансулфоната. Стъклените контейнери са много по-здравословна опция и да съхранение на храна от пластмасовите.

4. Мед

Медта попада в нещо като междинна категория, когато става въпрос за приготвянето на храна. Макар да е по-безопасна алтернатива от редица други, рискът от употребата на съдове от 100% мед се изразява в свръхконсумацията на мед. За хората, страдащи от дефицит на мед или хранителни разстройства, засягащи усвояването на хранителните вещеста, тези съдове са изключително подходящи. Отравянето с мед е малко вероятно, но ако искате да избегнете попадането на твърде големи количества от минерала заложете на съдове, които не са изработени от 100% мед.

Сега на пазара се появяват и “зелени” алтернативи – най-често керамични съдове, за които се твърди, че не съдържат олово, кадмий и други тежки метали.

Засега те попадат в сивата зона, тъй като за част от тях се знае, че съдържат наночастици, които биха могли да проникнат през кожата и да прескочат кръвно-мозъчната бариера.

Източник: draxe.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини