Манолова иска КЕВР да си свърши работата за ЧЕЗ

КЕВР е единственият орган, които има право да вземе отношение по сделката за ЧЕЗ. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на bTV. Тя добави, че КЕВР е заел обичайната си пасивна позиция и призова органа да се активизира. Има проблем за потребителите в резултат сделката със собствеността на ЧЕЗ, обясни Манолова и изтъкна, че основното между потребителите и доставчици е доверието. Това което мен ме притеснява и тревожи е, че утре всеки един проблем със сметката, с авари с възникнала грешка може да предизвика излизването на това недоверие, посочи Манолова. Сделката беше извършена непрозрачно, категоричен е общественият защитник.

"Няма информация, че купувача има достатъчно опит", посочи Манолова.

"Няма яснота, че кредите, които ще бъдат получени за осъществяване на сделката по какъв начин ще с се връщат", изтъкна Мая Манолова и добави, че контролните органи трябва да си свършат работата.Нужни са законодателни промени, категорична е тя.

Единственият орган, които има право да вземе отношение е КЕВР, обясни омбудсманът. Той обаче е заел обичайната си позиция на наблюдател, смята Мнолова.

Манолова посочи, че спрямо законодателството КЕВР има право да реагира и да се произнесе за сделки при положение на свръх задлъжняване. Как ще бъдат връщани тези кредити и дали няма да доведат до свръх задлъжняване, пита омбудсманът.

Най-малкото, което могат да направят е да се изисква информация, независимо какво твърди купувача. "Ама тя твърди, но дали е така", пита Манолова относно залагането на активите на дружеството. Сделката е ангажимент и отговорност на КЕВР. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини