В Съвета по сигурността изслушват посланика ни в Москва по случая "Скрипал"

Започна заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на който ще се обсъжда случая "Скрипал".

Заседанието започна в 9 часа. Посланикът ни в Русия Бойко Коцев вече пристигна в МС за изслушване. Преди да влезе в сградата на МС обаче Коцев отказа да коментира случая.

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев беше привикан в България от премиера Борисов за консултации във връзка със случая "Скрипал". При пристигането си в София посланикът беше пестелив пред медиите по темата и избегна конкретни коментари. Предстои днес той да бъде изслушан пред Съвета по сигурността в МС.

Наред с членовете от правителството на заседанието на съвета присъстват и представители на специалните служби, както и двама съветници на президента Румен Радев. Заседанието се ръководи от министър-председателя Борисов.

Възможно е след заседанието на Съвета по сигурността страната ни да излезе с официална позиция по случая и да се реши дали ще се гонят руски дипломати.

Припомняме, вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че страната ни трябва да бъде солидарна и съпричастна с западните страни и трябва да изгони руските дипломати заради скандала около случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Лидерът на "Атака" и коалиционен партньор на ГЕРБ Волен Сидеров обаче заяви, че е трябва да се престане с приказките за солидарност, а страната трябва да има балансирана политика и да не избързва при вземането на решения от международно значение.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Сиоменов също изрази позиция. По думите му руските дипломати трябва да се гонят само в случай, че има неоспорими доказателства за това, че Русия стои зад нападението.

Президентът Румен Радев посочи пък, че ако българското правителство реши да гони руски дипломати от страната, решението трябва да е мотивирано. "Европейската солидарност не може да бъде сляпа и едностранна" според президента.

С позиции по случая излязоха и партиите АБВ и СДС. Според АБВ България трябва да се пази от резки движения в конфликта между Русия и Европейския съюз по случая "Скрипал". Според СДС пък страната ни трябва да бъде солидарна и да изгони руските дипломати, както направиха редица европейски държави.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини