Година затвор за Ахмед Муса за проповядване на антидемократична идеология

Апелативният съд в Пловдив осъди Ахмед Муса на една година затвор за проповядване на антидемократична идеология, предаде БНР.

Магистратите в пловдивския апелативен съд потвърдиха решението на Окръжния съд в Пазарджик, който наложи наказаните от 1 година затвор спрямо Муса.

Осъденият не се яви днес в съда на делото.

Останалите обвиняеми по делото също са признати за виновни. Те са с наложени административни наказания - глоби, които обаче бяха намалени. Лицата, на които беше наложено да платят глоба от 2 000 лв., ще трябва да заплатят по 1 500 лв. Тези с глоби от по 3 000 лв. ще платят по 2 000 лв. Едно лице от груапта е напълно оправдано - Юсуф Горелски.

Прокуратурата поиска след произнасянето на тази присъда Ахмед Муса да бъде вкаран в ареста с мярка за неотклонение задържане под стража. Мотивът за това на прокурора Виктор Янков е, че Апелативният съд в Пловдив все пак е наложил осъдителна присъда спрямо Муса и той би трябвало да бъде вкаран зад решетките.

Апелативният съд обаче отхвърли този иск на прокурора. Причината - засега Ахмед Муса има добро процесуално поведение и няма причина, която да налага той да бъде върнат в ареста. Това решение обаче категорично ще се обжалва от прокурорите пред Върховния касационен съд.

Друго дело срещу Ахмед Муса за проповядването на радикален ислям все още се води в Окръжния съд в Пазарджик. По делото няма особено развитие.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини