Защитават плажа "Болата" от бетонната хватка на строителите

Държавата, в лицето на Министерството на околната среда и водите, се задейства един от най-красивите северни плажове във Варна - "Болата", да не попадне в бетонната хватка на строители. Той ще бъде изключен от границите на резервата "Калиакра" и включен в рамките на защитена местност "Степите", съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Екоминистерството е започнало процедура за намаляване на площта на защитената територия с редица имоти. Общественото обсъждане за промяна на границата на резерват "Калиакра" се проведе във варненската регионална екоинспекция.

Изваждането на имотите е с цел да се осигури тяхната законова защита. С предстоящата промяна резерватът ще получи по-голяма такава.

Включването на "Болата" в защитена местност "Степите" е гаранция, че строителството на плажа ще е забранено, с изключение на малки преместваеми обекти, които да обслужват туристите, увери кметът на Каварна Нина Ставрева и инициатор на промяната.

Общественото обсъждане се проведе без възражения. Жители на село Българево коментираха, че за тях е важно в района да не се допуска строителство.

До месец ще бъде свикано заседание на комисията към екоминистерството, която ще задвижи процедурата.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини