Най-малката страна член на ЕС бавно се превръща в хъб за криптотърговия

Две от най-големите платформи за търговия на криптовалути в света планират малката европейска страна Малта да бъде център на техните операции, а анализатори казват, че други със сигурност ще ги последват, пише Bloomberg в свой анализ.

Властите в средиземноморския архипелаг, най-малкият член на Европейския съюз, имат за цел да увеличат богатството си, като се превърнат в една от най-приятелските юрисдикции в света за сектор, предизвикващ безпокойство сред другите регулаторни органи.

Във време, когато страните по света изразяват двусмисленост по отношение на криптовалутите, Малта пише правила, които трябва да дадат на платформите за търговия и на потребителите сигурност за бъдещето. Правилата ще обхващат начина, по който работят брокерите, борсите, мениджърите на активи и трейдърите, като ги превръщат в широк набор от правила за индустрията.

"Предложената рамка ще осигури правна сигурност в пространство, което понастоящем не е регулирано", заяви правителството в документ. Национална данъчна политика, която позволява на международните компании на острова да плащат по-малко от 5 процента, също помага.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат изрази увереност, че криптовалутите са "неизбежното бъдеще на парите" и ще формират основата на нова икономика. Дори и в краткосрочен план криптокомпаниите водят до създаването на работни места и пораждат икономическата активност. Една от най-популярните борси за търговия на криптовалути в света е Binance обяви, че ще "наеме до 200 души" в Малта за преместването си от Хонконг.

Прозрачността и правната сигурност трябва да бъдат положителни за индустрия, която страда от измами, хаквания и внезапни регулаторни репресии. Но неотдавнашният икономически успех на Малта е засенчен от скандали за корупция и пране на пари, включително смъртта на журналист, разследващ корупцията по най-високите етажи на властта. Някои депутати от Европейския съюз изразиха съмнения относно върховенството на закона в Малта.

В същото време ЕС разглежда регулирането на криптовалута, но досега не е публикувал никакви подробности. Това даде на Малта шанса да поеме водеща роля при изготвянето на собствената си рамка. Ако ЕС развие по-координиран и по-строг режим за криптовалутите, това би означавало, че Малта ще стане по-трудно приспособима.

Малта се опитва да се превърне в център за криптотърговия на запад. Япония, Южна Корея и Хонконг са дом на много борси, а азиатските инвеститори са голяма част от световната търговия. На фона на репресиите от миналата година от страна на Китай, Япония заема по-благосклонна страна по отношение на цифровите валути, но засилва вниманието си върху борсите. Регулаторната несигурност в Южна Корея и Хонконг може да ги постави в неизгодно положение, ако Малта спечели популярност. В Европа може да има конкуренция от Швейцария, друга страна с ниски данъци.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини