1 май: На сърца ни да олекне, да живей, живей труда! (видео)

Изображение 1 от 4

    От високоговорителите ехти „Дружна песен нек да екне, песен, песен на труда! На сърца ни да олекне, да живей, живей труда!“ или „Работници, работнички, от вси страни, сплотете се!“. 

    Денят на труда 1 май в социалистическа България се отбелязва с манифестация. Другите официални прзаници на тази епоха са 9 септември - на българската революция и 7 ноември - на съветската, и 24 май. Няма Коледа, за Нова година идва Дядо Мраз.

    Първомайската манифестация включва всички. Стахановци, ударници и многомашинници, герои на социалистическия труд са най-почетни, но по-големи, много по-големи от тях са портретите на вождовете - от Маркс и Енгелс до членовете на Политбюро, които са и правителството, несменяеми преживе (което трябва да подскаже, че ако някой ще бъде сменян, ще да е със смъртта му).. 

    Трудовият народ марширува на манифестацията след портретите. Презряната интелигенция също марширува в чест на работническия празник. Ако има селяни, и те маршируват. И учащите се, и те маршируват - със знамена, знаменосците - с работнически произход. Комсомолците - с фуражки, пионерите - с червени връзки, чавдарчетата - със сини. Героите на социалистическия труд - накичени с ордените си. Знамената са червени, със сърп и чук. Ние сме интернационалисти. Който не, е враг и ще го победим.

    Има и трибуни за живите вождове - на тях е подредено партийното и държавно ръководство (което е едно и също). Тържествените колони минават пред трибуната и скандират „Слава на БКП“, „Слава на КПСС“, „Вечна дружба“.

    След манифестация обикновено следва тържествен обяд в някой ресторант или вкъщи, по-често. Понеже Гергьовден не е официален празник по време на соца, печеното агнешко е празнична трапеза за 1 май според новата традиция. Ако сте се вредили за агнешко. Портретите са много, агнешкото не достига. 

    Началото е 1 май 1886 г. в САЩ. Профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. 10 000 са стачкуващите в Ню Йорк, 11000 в Детройт, и 90 000 в Чикаго, където е най-големият митинг в този ден. След 3-дневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба. Загива полицай и 6 други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 души, впоследствие оправдани като невинни.

    През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. в Амстердам се решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

    Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

    Празникът е честван и в Нацистка Германия под името „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag).

    В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР и КНР той е бил отбелязван с военни паради.

    От 1945 г. Комунистическата власт (БКП) в Народна Република България (НРБ) започва да чества празника ежегодно, тъй като в социалистическите страни, водени от СССР на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа.

    На 1 май 1986 година манифестацията в София е многолюдна. Сто години след началото, работниците не протестират, а честват победата си над капитализма и всичко, което би попречило на работническата класа и комунистическата партия, по жълтите павета. Тогава точно вали радиоактивен чернобилски дъжд, но нищо. да живее Първи май.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ре
      реалист
      7 -1
      09:59, 1 май 2018
      БКП-БСП яха 1 -ви май за да спечели симпатизанти а в същност са най големите капиталисти През 1986г ни отровиха умишленно а сега ни правят на ахмаци тези от БСП са всички милионери
    • 2
      Др
      друг раелист
      7 -5
      14:52, 1 май 2018
      За разлика тогава работниците имаха и права , а сега имат само задължения.
    • 3
      Ре
      реалист
      7 -5
      17:59, 1 май 2018
      Кви права кви пет лева живеехме все в недоимък работехме като роби без право на глас само на избори гласувахме 99%
    • 4
      14
      14/88
      1 -1
      08:27, 2 май 2018
      Никога вече комунизъм!
    Последни новини