Арестуваха над 120 души на първомайските митинги в Русия

Полицията в Санкт Петербург разгони масова акция, посветена на 1 май, предаде Дойче веле.

Шествието, организирано от коалицията на обединените демократи, включваща партиите "Яблоко" и Партията на растежа, привърженици на Алексей Навални и нерегистрираното движение "Открита Русия", премина около 400 метра по "Невския проспект", след което спецчасти обкръжиха демонстрантите. Те започнаха да извършват арести, въпреки че акцията е била съгласувана с местните власти.

Според информация на изданието "Фонтанка", задържаните са 60, а според "ОВД-Инфо" - 68 души. Сред тях е и депутатът от местния парламент Максим Резник. Съобщава се за полицейско насилие, включително срещу Резник.

Активистите са отведени в полицията. Една от тях е с счупена става на рамото - съобщава се, че е била отведена в болница, като е била придружена полицаи.

Някои от задържаните вече са освободени.

Един от активистите на "Яблоко" - Лев Шлосберг, заяви, че полицията в Петербург е действала по разпореждане на временно изпълняващия длъжността губернатор Александър Беглов.

"Разгонването на разрешената демократична демонстрация в Петербург - това е лично послание на временния губернатор Беглов към цял Петербург: гласувайте за мен и винаги ще бъде така." - написа той в Twitter.

Руските медии съобщават и за арести в други градове. Според "ОВД-Инфо" са задържани 124 души.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини