200 се отправят по асеновградските върхове и пътеки в Национален поход

Сборният пункт за третия Национален поход "Асеновградски върхове и баири" ще бъде пред паметника на цар Иван Асен II, където туристите ще бъдат посрещнати с родопски гайди. За тези, които искат да се върнат още същия ден организаторите са предвидили обратен транспорт привечер. Участниците трябва да имат подходяща туристическа екипировка, храна и вода.

Маршрутът е с дължина 17 км и се взима средно за около 6-8 часа. Преминава по една от най-красивите панорамни пътеки в Родопите под т. нар. "Асеновградско конче" и през резерват "Червената стена".

До момента желание да се включат са изявили над 200 души.

Маршрут в събота, 9 юни:
В 08:30 ч. тръгване от паметник на Цар Иван Асен II
- Параклис "Света Петка" (Малката)
- Местност "Трите бора"
- Подбилна панорамна пътека до параклис "Свети Илия" (Гръцкия)
- Пъдарска колиба
- Ловна хижа
- село Добростан (вода)
- Параклис "Свети Илия"
- Местност "Превала" (беседка)
- Хижа "Марциганица"

Ще има затваряща група, която ще изчаква всеки по трасето, така че и най-бавните могат да бъдат спокойни, че ще имат компания през целия път.

В 19:00 ч. от хижа “Марциганица” към града ще тръгнат безплатни автобуси, които ще извозят тези, които са се записали за тази опция и желаят да се включат само за първия ден.

В края на деня ще има и кратки турове с водач - панорамна площадка "Челото" с изглед към село Мостово и Кръстова гора и панорамна площадка "Марциганица", пещера "Добростански бисер" и връх "Попа".


Маршрут в неделя, 10 юни (прибиране):

Тръгване в 11:00 ч. Маршрутът за слизане е с осигурен водач

- хижа "Марциганица"

- връх "Червената скала"

- връх "Анкина скала"

-"Самолетна" пътека

- хижа "Безово"

- летовище "Гонда вода"

- панорамна скала "Самодивска трапеза"

- село Бачково

- Римски път

- Асенова крепост

– Асеновград

По традиция организаторите ще предлагат безплатно извозване и връщане на багаж (палатки, спални чували) на записалите се и заявили желание за нощувка в палатковия лагер.

Съпътстващи атракции ще са възможност за обиколки с коне в района, тандемен полет с парапланер или чудесни обиколки с колело по маршрутите около хижата и Добростанското плато, които трябва да бъдат ангажирани предварително. Конната обиколка се организира от Сдружение по коневъдство и конен спорт “Цар Иван Асен II”. За контакти търсете Димитър Пейниров на тел. 0895 08 31 90. Стартът за парапланеризъм се намира в близост до хижа "Марциганица". Повече можете да научите от сертифициран парапланерист-инструктор за тандемен полет към клуб за екстремни спортове “Тангра” на тел. 0878 226 778.

Всеки, който има желание да се включи в похода, може да заяви коя да е от безплатните услуги да на този ЛИНК.

Организатори на „Асеновградски върхове и пътеки” са Сдружение “Устремени” и ОП “Туризъм".

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини