Ако турски концесионер вземе летище София, ще го съсипе като конкурент

Tурската фирмата, заявила желание за концесия, строи най-голямото летище в света и се знае, че съсипва конкурентите си, каза Елена Йончева пред bTV. Тя е притеснена, че не се дава информация за концесията на летище София, смята че нещо се крие със закрито заседание на МС и липсата на информация към депутати.

"Ние не казваме, че е лошо турска фирма или която и да е да вземе летището на концесия, но когато едно летище бъде взето на концесия, нормално е, когато това летище има интереси да унищожи своята конкуренция, да намали приходите на своята конкуренция, да бъдем загрижени", коментира Йончева.

Та допълни, че през март миналата година е спряна концесията, като аргументите на президента Румен Радев и министър на транспорта са, че концесията представлява заплаха за националната сигурност. Според нея е световната практика е да се подчиняват конкуренти и да се унищожават конкуренти в региона.

Йончева не разбира, защо да се дава летището на концесия, след като е печелившо, а миналата година има печалба над 11,5 млн. лв. и приходи над 148 млн. лв. Летище София има изградена инфраструктура и всяка година потокът на пътници и печалбата се увеличават.

Йончева счита, че България става зависима от Турция, първо енергийно зависими, защото може да се наложи да купуваме газ и второ, целият ресурс на летището ще се ползва от фирмата концесионер.

Турция е добър съсед, но ни прави зависими енергийно и икономически, а сега ставаме зависими и в сигурността, всяка държава трябва да пази своя национален интерес, смята тя.

Припомняме, от БСП ще обжалват във Върховния административен съд(ВАС) отказа на Министерство на транспорта да предостави информация на парламента за концесията на летище София.

Червените ще искат законови изменения, с които да се забрани отдаване на концесия на стратегическите обекти за националната сигурност.

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Това е втори опит летище "София" да се даде на концесия, след като процедурата бе спряна от служебното правителство на Румен Радев, като преди това имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са против отдаването на концесия с аргумент, че държавата ще е само на загуба. Според плановете с приходите от концесия трябва да се оздравят Българските държавни железници.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини