Един милион българи не плащат здравни вноски

Една трета от здравно неосигурените в България са до 30-годишна възраст, сочи проучване на институт „Отворено общество" според него здравно неосигурените са преди всичко млади хора с ниско или средно образование като голяма част от тях са от ромски произход.

Данните сочат, че хората в България, които не плащат здравни вноски са около един милион. В проучването на „Отворено общество" здравно неосигурените посочват на първо място безработицата като причина да не се осигуряват. Друга основна причина е и необходимостта да се плащат допълнително пари за здравеопазване, въпреки осигурителната система. Близо Една трета от попитаните декларират, че никога не са били здравноосигурени. Една четвърт не са осигурени от последните 7 до 10 месеца. Изводът на „Отворено общество" е, че от системата непрекъснато изпадат нови лица.

Статистиката сочи още, че 84% от здравно неосигурените не са посещавали общопрактикуващ лекар през последните 12 месеца, а 95% от тях не са посещавали болница за същия период. Според 31% от попитаните здравната система трябва да е първа, която да бъде реформирана, следвана от правосъдната.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини