29 °C

Публикуваха последния научен труд на Стивън Хокинг

Последният научен труд на Стивън Хокинг бе публикуван от учени, сътрудничили си с покойния космолог в дългогодишните му опити да разбере какво се случва с информацията, когато обекти попаднат в черна дупка.

Трудът, засягащ така наречения от теоретичния физик “информационен парадокс”, бил завършен дни преди смъртта му през март. Сега той е публикуван онлайн от негови колеги от Кеймбридж и Харвард.

Малкълм Пери, професор по теоретична физика в Кеймбридж и съавтор на доклада, озаглавен Ентропия на черните дупки и меката коса, твърди че информационният парадокс бил смисълът на живота на Хокинг през проследните 40 години.

Главоблъсканицата датира от времето на Албърт Айнщайн. През 1915 Айнщайн публикува своята Теория на относителността, описваща как гравитацията произтича от способността на материята да изкривява време-пространството и защо планетите обикалят около слънцето. Теорията на Айнщайн направи важни прогнози и относно черните дупки: те могат да бъдат напълно дефинирани посредством три характеристики: маса, заряд и въртене.

Близо 60 години по-късно, Хакинг обогати тази картина. Той твърдеше, че черните дупки имат и температура. И тъй като горещите обекти освобождават топлина в пространството, в крайна сметка съдбата на всяка черна дупка е да се изпари. Но това ни изправи пред нов проблем. Законите на квантовия свят твърдят, че информацията никога не се губи. Какво се случва с цялата информация, съхранена в даден обект, когато попадне в черна дупка?

“Трудността произтича от там, че когато хвърлите нещо в черна дупка, изглежда така, като че ли то изчезва. Как информацията в този обект да бъде възстановена, ако самата черна дупка впоследствие също изчезва”, пита се Пери.

В доклада Хокинг и колегите му демонстрират как поне част от информацията може да бъда съхранена. Хвърлете обект в черна дупка и температурата на черната дупка ще се промени. Същото важи и за така наречената ентропия, измерваща вътрешния безпорядък в обекта. Ентропията се увеличава, колкото по-горещ става обекта.

Физиците, включително Саша Хако от Кеймбридж и Андрю Стромингер от Харвард демонстрират, че ентропията на черната дупка може да бъде записана от фотони обграждащи хоризонта на събитията на черната дупка – точката, в която светлината не може да се измъкне от огромното гравитационно привличане. Те наричат тези фотони “мека коса”.

Докладът допуска, че меката коса може да обясни ентропията. Но това не е краят на информационния парадокс. Предстои още много работа по темата.

Сред неяснотите, които сега Пери и колегите му трябва да разберат е как информацията, свързана с ентропията бива физически съхранена в меката коса и как същата тази информация излиза от черната дупка при изпаряването и.

Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
05 юли 2020

Случаен виц

Последни новини