Тома Томов: Хашоги не бе само журналист, той е част от невидимата власт

Убитият Джамал Хашоги не бе само журналист, той е част от невидимата власт.  Хашоги участва в голямата битка, която върви в Близкия Изток. Ние не знаем какво е станало. Това беше човекът, който постави на колене Съветския съюз в Афганистан.

Това каза журналистът и депутат от левицата Тома Томов в ефира на БТВ.

"Той е разузнавач. Той е член на "Мюсюлмански братя". Ердоган изнудва САЩ със случая, защото има коз в ръцете си. Ердоган има страхотен финансов проблем. Убийството в центъра на Истанбул е отвратително. В тези среди така се прави, така действат големите разведки. Когато един човек трябва да бъде ликвидиран, той бива ликвидиран. Това не е престъпление, а стратегическа грешка", поясни той.

"Саудитският ръководител е ключов човек в цялата политика на САЩ в Близкия Изток. Този млад човек играе колосална роля, но направи много голяма грешка. Сега поставя под въпрос цялата американска политика в Залива. Саудитска Арабия, ако наложи санкции, ще стане страшно. Те имат много силни козове. Вярно, че поотслабнаха. Но истината е, че те са много силни. Продължават да са силни и могат да маневрират", предупреди журналистът.

"Ролята на Турция е много голяма. Тя е осъдена да бъде един от регионалните лидери. Това, които става при нас - регионът става ключов. Имате основна американска гравитация, руска, китайска, турска. Това, което ще се случи през следващата година, ще е интересно. Най-силна е американската гравитация. Те се наложиха в Македония. Американците имат тяхна сила в лицето на Полша. Има ясна американска политика на Балканите. Срещу нея има китайска и руска. Ердоган става все по-силен. Той може да иска от американците и саудитците определени неща. И ще ги получи. Иска американците да прекратят помощта, която те оказват на кюрдите. Ердоган ще е в силни позиции", коментира Томов.

Депутатът от "БСП за България" коментира и политическите трусове у нас. "Това което направи вицепремиерът Валери Симеонов е неприемливо. Има огромна несправедливост в нашето общество. Едно общество се счита за по-висше, когато има милосърдие. Какво ще стане - не знам. Нашето общество е скандал, скандал, скандал. Ако следващите избори са на пролет, колко скандала ще има?! И колко скандали ще може да издържи това общество. Накъде вървим ние? Това, което става в страната – хаос, безпътица. Накъде отива тази страна?! Аз нямам отговор - това е страна, която е разделена. Твърде много омраза и твърде малко конструктивни решения. Дано да намерим сили, за да тръгнем напред", пожела Тома Томов.

Източник: bTV

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини