Мерки, предприети от Общината за осигуряване на безопасна среда на предвижване в Асеновград

В началото на учебната година кметът Емил Караиванов бе разпоредил оглед и спешни мерки по състоянието на улична мрежа, осветление и изправност на светофарните уредби, припомнят от Общината. В резултат на това са демаркирани пешеходни пътеки тип „Зебра“ и очертани нови с две прекъснати успоредни линии съгласно нормативните изисквания на светофарните уредби на улиците „Александър Стамболийски“ до училище „Петко Каравелов“, на „Цар Иван Асен II“ до училище „Христо Ботев“, на ул. „Христо Ботев“ до училище „Отец Паисий“, на ул. „Съединение“ до детска градина „Дружба“ и на ул. „6-ти януари“ в близост до Инвалидния дом. Поставени са нови обезопасителни метални парапети на ул. „Васил Левски“.

"Именно във връзка с подобряване системата за пътна безопасност по пътищата, отворени за обществено ползване, и по улиците на територията на Асеновград около детски заведения и училищата започнахме от преди месец поетапно подменяне на бетонните стълбчета с метални парапети на ул. „Васил Левски“ от кръстовището с ул. „Захари Стоянов“ през моста до светофарната уредба до Кооперативния пазар. Бяха поставени парапети до моста, тъй като там станаха няколко пътни инцидента с материални щети, а и рисковете за внезапни пресичания на граждани не са малки. Затова през следващата година ще бъдат поставени и останалите парапети до светофарната уредба на пазара“, обясни пред представители на медиите градоначалникът. Той допълни, че е извършено допълнително осветяване на пешеходните пътеки, най-вече където видимостта е ограничена през тъмната част от денонощието. Поставени са осветителни тела на пешеходните пътеки на ул. „Цар Иван Асен II“ - до магазините за цветя, до кръстовището с ул. „Конушка“, до кръстовището с ул. „Поп Матей“, до кръстовището с ул. „Мануш войвода“, осветителни тела на на пешеходната пътека на ул. „Княз Борис I“ до кръстовището с ул. „Градешница“.

Предстои да бъдат осветени още 3 пешеходни пътеки - ул. "Марица" до магазин „Сияна”, ул. „Цар Иван Асен II” до кръстовището с ул. ”Пере Тошев” и ул. „Цар Иван Асен II” до стария гробищен парк. Възстановена е и пешеходната пътека на ул. „Цар Иван Асен II“ до кръстовището с ул. „Арда“. За целта бяха изготвени проекти за организация на движението, които бяха съгласувани със сектор „Пътна полиция“ - Пловдив и Областно пътно управление, тъй като улицата е част от републиканската пътна мрежа /път II-58/.

Кметът Караиванов коментира също и въпроса за уличното осветление на територията на града. „Категоричен съм, че в тази насока е свършена сериозна работа, затова ще ви представя и официалната справка, която общината има към момента“, подчерта той. В справката е посочено, че са изградени обекти на улично осветление:

- ново уличното осветление по ул. “Цар Иван Асен II”, ул. "В. Петлешков“, бл. 24 и бл. 25 кв. Баделема, както и по ул. "Капина“ и ул. "Христо Анастасов" кв. Долни Воден

- ново парково осветление по пътеката между “Винзавода и СПТУ "Цар Иван Асен II, възстановяване на осветлението в парк “Свети Георги”, ново улично осветление “Свинефермите” в Боянци и ново осветление на тенис кортовете.

- нови зарядни станции за електромобили

През 2018-а са монтирани 83 нови тела за улично и парково осветление, подменени са 887 крушки, ремонтирани са 174 улични осветителни тела, подменените стълбове за улично осветление са 6, отстранените аварии по въздушната и кабелната мрежи са съответно 355 и 17, извършено е възстановяване на улична мрежа с дължина 590 метра, поставени са 336 нови клеми към уличната мрежа и е извършена подмяна на 11 часовници за уличното осветление .

„Разчитам на асеновградчани, както досега са проявявали бдителност и са сезирали Общината, когато има рискови участъци, да продължат да бъдат активни, за да предприемем адекватни обезопасителни мерки и на други места, както в Асеновград, така и в селата на общината“, апелира Емил Караиванов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини