ВКС потвърди присъдата на 34-годишен асеновградчанин, наложена за нападение и грабеж в заложна къща

Върховният касационен съд потвърди остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд спрямо 34-годишния И.Ю. от Асеновград и двамата му непълнолетни съучастници, с което е потвърдена присъдата на Окръжния съд.

И.Ю. обжалва пред ВКС присъдата, която му бе наложена (7 г. и 4 м. лишаване от свобода) за извършването на грабеж в големи размери, придружен с тежка телесна повреда, като престъплението е станало в условията на опасен рецидив.

На 10 май 2017 г. асеновградчанинът влязъл в заложна къща в града маскиран и въоръжен с метален бокс. Нападнал с юмруци касиера като се опитвал да го принуди да каже къде е ключът за касата. В това време съучастниците му, тогава на 16 и 17 години, пуснали ролетните щори отвън и пазели да не дойде някой. Въпреки побоят касиерът отказал да каже къде е ключът и нещата, които нападателят успял на заграби били сумата от 800 лева, намерени в бюрото, два телефона на стойност 1 800 лева и една златна монета. Продължил да бие касиера, но мъжът успял да натисне паник бутона. Виждайки пристигащата полицейска кола, двете момчета избягали от мястото, но не съобщили на И.Ю., въпреки че иначе имали постоянна телефонна връзка. Полицаите задържали нападателя, а за бития служител на заложната къща била извикана линейка.

Пред Окръжен съд – Пловдив делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал вината си. Това е причината 11-годишното му наказание да бъде редуцирано с 1/3 до 7 години и 4 месеца, които той трябва да изтърпи при строг режим.

Върховните магистрати са приели, че наказанието на И.Ю. напълно съответства на тежестта на извършеното от него престъпление, на високата степен на обществена опасност, както и на нанасените увреждания на пострадалия касиер.

Решението на ВКС е окончателно.
 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини