Ще отложат ли сроковете за новите касови апарати?

Българската фискална система за контрол на продажбите се нуждае от реформа. Това мнение изрази пред Дарик Ясен Танев - председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.
 

Експертът посочи, че държавата трябва да работи за въвеждането на електронни фискални памети, на дигитално управление и електронни документи. Танев изрази тази позиция по повод водените разговори между Министерство на финансите и бизнеса за смяна на касовите апарати в близките месеци.

Както вече стана ясно Националната агенция за приходите ще докладва на министъра на финансите Владислав Горанов каква е готовността на фирмите да инсталират нови касови апарати и след това той ще прецени дали да се отложат сроковете за новите фискални устройства.

Представители на бизнеса настояват за сериозни промени в наредбата на финансовото ведомство, която налага смята на фискалните устройства.

Ясен Танев все пак отчете известен напредък в преговорите: "Споменатото от министъра на финансите становище и посоката, в която започват да се придвижват разговорите, това е, че ако използвате софтуер за управление на продажби, то вие трябва да приведете дейността си спрямо изискванията на наредбата до 30 септември, и е първото от няколко послания, които бизнесът очакваше".
 
"Въвеждането на дигитализация при липсата ясна процедура за авариен режим на системата може да изложи на огромен риск цялата индустрия. Защото в рамките на 24 часа от липса на комуникация със сървърите на НАП бизнесът ще спре да работи", поясни още той.

Бизнесът настоява Наредбата на финансовото министерство да се прецизира така, че НАП да получава само нужната информация. Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, подчерта също, че служителите в компания, които не издават касови бележки също трябва да понесат отговорност.
 
Много компании вече изразиха становище, че между 12 и 18 месеца са необходими на фирмите за да подменят касовите си апарати.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини