141 години свободна България - Честит празник!

Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 г., който ознаменува Освобождението на България, е подписан на 3 март (19 февруари стар стил) през 1878 г.

За пръв път Освобождението се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

През 1880 г. 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II (наричан признателно в България Цар Освободител). Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско владичество от 1888 г.

Скоро след 9 септември 1944 г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено.

Отново се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България воини от Руската империя (включително от откъсналата се по-късно Финландия) и Княжество Румъния.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен отново за официален празник (съответно неработен платен ден), като става вече национален празник в Република България.

Програма за честването на Националния празник на страната в Асеновград:

- 11:00 ч. в храм „Свети Димитър” - панихида в памет на загиналите за Освобождението на България. Поднасяне на цветя на гроба на прапоршчик Вишняков.

- 11:30 ч., площад „Акад. Николай Хайтов” - военен ритуал по издигане на националния флаг и слово на кмета Емил Караиванов.

Празничната програма ще завърши с концерт на рок група „Епизод”.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини