Сблъсъци между миряни и свещеници в църквата в Петрич. Преглед на печата

Сблъсъци. 

"Сега":

Сблъсъци между миряни и свещеници в църквата в Петрич

За напрежение и протест в Петрич., съобщава Нова тв. Миряни влязоха в църквата "Света Богородица", за да попречат на неделната служба на новия свещеник отец Павел. Хората искали да остане досегашният - отец Ангел, който служи в местния храм вече 50 години

Те бързо пренесли протеста си от двора вътре в църквата. Напрежението нараснало и се стигнало до блъскане между миряните и служители на черквата. Службата, която води новият архиерейски наместник отец Павел, била спряна за кратко. Десетки миряни започнали да скандират "недостоен" и "мафия" срещу отеца и свещениците.

После свещениците продължили, но под бурните освирквания и скандирания на хората, изпълнили храма. Игуменът на Роженския манастир Епифаний на няколко пъти опита да разговаря с хората, но се срещна само гнева им.

Само преди дни неврокопският митрополит Серафим смени 75-г. наместник отец Ангел Кочев. Миряните в града веднага излязоха на протест и започнаха подписка.

От Неврокопската епархия в неделя разпространиха официално обръщение, в което посочват, че отец Ангел е сменен заради възрастта си. Намеквало се и за други, които обаче Неврокопският митрополит Серафим предпочитал да не споделя.

Престъпник. 

"24 часа":

Трафикантът на кокаин Хорхе Арбиза се крил у нас 10 месеца 

Един от най-издирваните испански трафиканти на кокаин Хорхе Симаро Арбиза, който бе задържан във Варна на 17 февруари, се подвизавал у нас близо 10 месеца. Мъжът, който на 13 август ще навърши 44 години, влязъл в България на 28 април 2018 г. с автомобил през ГКПП Видин - Дунав мост. Не е ясно какво е правил до 17 февруари тази година, когато полицаи от Първо РУ във Варна го задържат в центъра на града. На 12 февруари криминалистите получили сигнал, че издирван трафикант се крие у нас и възнамерява да бяга към Южна Америка. Това станало през европейската мрежа за активно издирване на бегълци.

Присъда. 

"Монитор":

Потвърдиха 30 г. решетки за мъж, заклал жена си

Пловдивският Апелативен съд потвърди изцяло присъда на Пазарджишкия Окръжен съд, с която 45-годишният Георги Генов е осъден на 30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

Подсъдимият е признат за виновен за това, че на 1 септември 2017 г. е умъртвил съпругата си Катя, като е нанесъл 17 удара с нож в тялото й. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост. Трагедията се разигра привечер на първи септември 2017 г. в град Пещера, където Генов причакал след работа Катя да слезе от рейса на автобусната спирка.

Двамата се скарали на улицата, тъй като Георги настоявал Катя да се върне при него в семейното им жилище в Пазарджик, но жената отказала заради многоброен тормоз и побой от страна на силната й половинка. Според запознати именно заради честите скандали младата жена и майка на две дъщери отказала да живее под един покрив с Георги и се върнала в бащината си къща, където я чакала майка й.

Ядосан, че Катя няма да се подчини на волята му, Георги извадил нож и нанесъл многобройни удари по цялото тяло, като я съборил на асфалта и легнал върху нея, за да не мърда.

Празник. 

"Сега":

Бойко Борисов: Да сме горди, че сме българи

Да бъдем горди, че сме българи. С този поздрав се обърна към българите премиерът Бойко Борисов по повод честването на 141 години от Освобождението. Обръщението му бе публикувано на страницата му във Фейсбук. Ето неговия текст:

"Уважаеми сънародници,

Честит Трети март!

В деня на Националния ни празник се прекланяме пред подвига на всички герои, които се бориха и постигнаха свободата на България. Почитаме паметта на нашите предци и поколения наред пазим яркия спомен за делото им, което е извор на национална гордост и чувство за дълг и отговорност към България. Саможертвата на нашите възрожденци никога няма да бъде забравена, защото носи в себе си българския дух, който е несломим и не спира да намира нови проявления на своята сила и непреходност.

"Монитор":

50 000 изкачиха 896-те стъпала до Паметника на свободата

Близо 50 000 българи, мъже, жени и съвсем невръстни момченца и момиченца изкачиха на 3 март 896-те стъпала до Паметника на свободата на старопланинския връх Шипка. Първите поставили цветя през монумента пристигнали минути след полунощ въпреки падналите далеч по нулата температури, разказаха униформените служители на МВР, които следяха за организацията на тържествата по повод 141-та годишнина от освобождението на България.

Точно в 9,00 часа слезе от велосипеда си 26-годишният Тодор Андреев, който за 10 дни преодоля разстоянието от Берлин до върха в епичен самотен колопоход.

Възпитаникът на казанлъшката художествена гимназия целуна каменното стъпало и благодари на всички, които са го подкрепили в инициативата му. Заедно с него бе и пирдопчанинът Мишо Минков, който се присъедини към него от Карлово.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини