Екс „Руен” става модерен арт център

Кметът Емил Караиванов и групата „Станимашка фотографчийница” решиха част от сградата на познатите на всички асеновградчани хотел „Москва” и ресторант „Руен” да бъдат трасформирани в съвременен културен център.

След дълго обсъждане на възможните варианти се реши сградата да бъде обследвана, за да стане ясно какви ремонтни дейности ще бъдат необходими за съхраняването й. Общината ще извърши процедури по съгласуване с Националния институт по недвижимо културно наследство, тъй като сградата попада в групови паметници на културата. Ще се извършат административни процедури за присъединяването и на двора към бившия ресторант, който в момента се ползва от общинското предприятие „Инспекторат, паркинги и гаражи”. Представителите на „Станимашка фотографчийница”, чието предложение бе включено в инвестиционната програма за годината, представиха вариант за облагородяването и оползотворяването на дворното пространство като място за открита изложба на експонати, годни за външни климатични условия. Част от етажите на хотел „Руен” да бъдат пригодени за съхраняване на културни ценности и произведения на изкуството. Цялата вътрешна част на бившия ресторант ще бъде проектирана от специалисти в сферата на галерийното пространство, а фасадата ще бъде запазена в автентичния й вид.

Кметът Караиванов съобщи, че административните процедури по съгласуване, които Общината трябва да извърши, вече са започнати. Предстои да се извърши обследването, проектирането и след това да се пристъпи към цялостната реконструкция на тази част от сградата и превръщането й в арт център от съвременен тип, в който да се провеждат културни събития, изложби, камерни концерти и други мероприятия.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини