Първи регистриран случай на морбили в Пловдивска област

Регистриран е първи случай на дете, заболяло от морбили в област Пловдив, и той е в Първомай, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Детето е на 13 месеца и първоначално е прегледано в Първомай, съобщава parvomai.net. Направените в инфекциозна клиника изследвания са потвърдили диагнозата – морбили. Детето е настанено в УМБАЛ “Свети Георги“. Поради възрастта си, то все още не е било имунизирано. Предприети са всички мерки за издирване на контактните с него и откриване на първоизточника. Установено е, че е отглеждано му е ставало в добри битови условия.

Съгласно Имунизационния календар на децата безплатно се поставят задължителната профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина и се обръща към родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Към днешна дата сутринта са съобщени 66 случая на морбили в страната. От тях 41 са лабораторно потвърдени. Териториално са засегнати пет области: Благоевград – 48 заболели, София-град – 8, София-област – 8, Бургас – 1, Пловдив – 1. По отношение на имунизационния им статус - 74% са без имунизация или без данни за такава. По възрастови групи най-засегнати са децата между 1 г. и 4 г. (29 случая).

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини