Областният управител д-р Зюмбилев обсъди приоритетните проекти за предстоящата бюджетна година с кметовете на общини от Пловдивска област

Изображение 1 от 3

  Областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев проведе първа работна среща след местните избори с кметовете на общини от Пловдивска област.

  В нея взеха участие 15 общини, възпрепятствани бяха единствено кметовете на Асеновград, Раковски и Лъки.

  Сред участниците бе и заместник областният управител Атанас Ташков.

  „Целта на срещата е да поставим началото на ползотворен диалог в новия мандат, да очертаем приоритетните проекти за следващата година на всяка една община и да коментираме как Областна администрация може да подпомогне комуникацията с министерствата и държавните институции“, заяви областният управител при откриване на срещата.

  По думите му един от важните инструменти за финансиране на приоритетни общински проекти ще бъде и новата правителствена програма, която беше обявена от министъра на финансите Асен Василев.

  В нея е предвидено в държавния бюджет за следващата година да бъдат отделени 1 млрд. лв. Те ще бъдат инвестирани в изграждането на важни общински инфраструктурни проекти – пътища, ВиК-мрежи, улици.

  Очаква се до дни да бъде изработен правилникът, по който общините ще могат да кандидатстват, но от сега е ясно, че проектите трябва да бъдат във висока проектна готовност, обясни областният управител.

  По време на срещата стана ясно, че всички общини имат напълно готови проекти за реконструкция и модернизация на ВиК и пътната инфраструктура в своите населени места.

  Най-голям проблем за част от общини остава безводието и липсата на ВиК инфраструктура в отделни населени места – общините Родопи, Перущица, Хисаря, Съединение, Първомай.

  Има готови проекти и за изграждане на нови, ремонт и реконструкция на вече съществуващи общински пътища, които в момента са в много лошо състояние.

  Подобряването на състоянието на пътната мрежа и решаване на проблемите с обществения транспорт, се оказаха едни от най-важните проблеми, които ще решават кметовете.

  Кметът на Пловдив Костадин Димитров очерта като най-важни проекти за следващата година – довършване ремонта на Горямоконарско шосе и Рогошко, което е на територията на Пловдив и община „Марица“ и за което има подписано споразумение.

  С висок приоритет остава и доизграждането на Околовръстното шосе.

  В тази връзка областният управител съобщи, че на среща в АПИ е поискал да се ускорят всички процедури по доизграждане на външния ринг на Пловдив, който е от голямо значение за разтоварване на трафика в града, важна артерия и директна връзка на няколко общини с АМ „Тракия“, както и за подобряване на достъпа до голяма част от предприятията от Тракия икономическа зона.

  „Имаме уверението на финансовия министър, че средства ще се осигурят, стига да приключат по-бързо отчужденията и техническото проектиране на отделните лотове.

  За съжаление, през последните 4-5 години няма особен напредък. Затова с писмо до министъра на регионалното развитие Андрей Цеков поисках сформирането на работна група към МРРБ, в която да влязат представители на институциите, които имат отношение към проблема, като тя да се занимава единствено с Околовръстното шосе на Пловдив, а напредъкът да се следи ежемесечно“, обясни д-р Зюмбилев.

  Кметът на Карлово Емил Кабаиванов поиска съдействие за осигуряване на средства за завършването на пет мостови съоръжения, които бяха отнесени при наводнението през септември 2022 г.

  „Коментирах с премиера акад. Денков и парите ще бъдат осигурени по линия на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии“, заяви областният управител.

  „Настояваме за спешно отпускане на средства за изграждане на нов мост, на мястото на т. нар. „Бял мост“, който е на пътя за Хисаря“, заяви кметът на Община Калояново Младен Кичев. За съоръжението общината е изготвила проект за собствена сметка, независимо, че мостът е част от републиканската пътна мрежа.

  Кметът на Община Куклен Мария Белчева ще се бори за средства за изграждане на път от с. Яврово – Копривките – хижа Здравец – Добралък, който е важен за подобряване на достъпа на туристи до планината.

  Кметът на Брезово Калин Калапанков определи като приоритет за общината пътя Брезово – Долна махала, който е в много лошо състояние, а е важна връзка.

  Община Кричим продължава да се бори с недостига на средства за разширение на гробищния си парк. Кметът Атанас Калчев вече шест месеца очаква отговор от МРРБ, с които е поискал финансиране на втория етап от проекта. 

  По предложение на областния управител д-р Зюмбилев срещите ще бъдат ежемесечни, а следващата ще бъде посветена на обществения транспорт. Почти всички общини имат проблеми с превозвачите и изпълнението на транспортните разписания.  Много затруднения има и с ВиК-проектите, като за тях ще има отделни срещи за всяка община.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини