Карнавално шествие на Сирни заговезни в Асеновград

За поредна година пъстро и забавно шествие ще превземе улиците на Асеновград точно в деня на всеопрощението. Шествието ще тръгне в 10:30 ч. от ул. “Булаир”. Ето и маршрута му оттам - ул. „Кирил и Методий“, Железния мост, градинката до у-ще „Христо Ботев”, улиците „Бенковски“, „Акация“, „Места“, „Сан Стефано“, „Асенова крепост“ и ще завърши на пл. „Акад. Николай Хайтов”.

Междувременно организаторите от Клуб за танцово изкуство "Везеница" заедно с Градска библиотека „Паисий Хилендарски" обявиха конкурс за най-оригинална кукерска маска по повод празника Сирни Заговезни. В конкурса могат да участват деца и ученици от Асеновград. Възрастовите групи са три:
- за деца в детската градина и подготвителни групи
- от 1 до 5 клас
- от 5 до 12 клас

Творбите трябва да бъдат представени в отдел „Изкуство” на библиотеката най-късно до 11 март. Най-добрите произведения ще бъдат наградени и наредени в изложба.

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. Обичаят хората да се маскират по Заговезни обаче не е никак нов. Датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас също е разпространен, макар и в отделни краища на страната. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората, а карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини