Общината с ново искане за финансиране пред държавата за свлачището към Асенова крепост

Свлачището на пътя Асеновград – Лясково – Яврово – Добралък се активизира в края на юни м.г. в следствие от проливен дъжд. Тогава Община Асеновград информира фирма „Геозащита“ - Перник, която направи оглед на място и излезе със становище, както и идентификационен номер на свлачището. Според становището, приблизителните размери на компрометирания участък са 0,360 дка с приблизителна дължина от 30 метра. От двете му страни се наблюдават дъговидни пукнатини в обсега на осовата линия на пътя и банкета, като по-силно изразени са тези в посока на Асенова крепост. Категоричните препоръки на дружеството бяха да се изпълнят спешно силови укрепителни и повърхностно отводнителни мероприятия.

Община Асеновград инициира оглед на място и от други специалисти, чиято задача бе да се даде остойностено предложение за укрепване на свлачищния участък. В края на септември местната управа депозира искане за финансиране към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за сумата от 249 514 лв. До момента все още няма отговор за финансиране.

Съгласно последните промени в Правилника за организацията и дейността на междуведомствената комисия, исканията, за които не са отпуснати средства в годината, в която са подадени, нямат да бъдат разглеждани в случай, че за същите не е поискано повторно разглеждане със срок до 31 март следващата година. Към настоящия момент Общината е изпълнила спешните мерки дадени като предписание - обезопасяване и обозначаване на засегнатия участия с пътни знаци и сигнална лента, забрана на движение на тежкотоварни превозни средства, както и отводняване чрез поставяне на чували с пясък. Съществува обаче опасност свлачищният участък да стане по-голям при интензивни валежи. При правените нови огледи от експерти е установено, че укрепването и отводняването трябва да обхване по широк периметър, а не само самия свлачищен участък. Екип на общинска администрация вече работи по това задание.

Ще бъдем максимално прецизни. Целта ни в срок да депозираме ново искане за финансиране пред държавата”, коментира пред медиите кметът Емил Караиванов. Той сподели, че има опасения: „Този път няма как да рискуваме и да чакаме прекалено дълго, защото нямаме сила и правомощия да спрем природните процеси, в случая свлачищни. Като кмет ще бъда настоятелен, така че Междуведомствената комисия да оцени важността на това укрепване и неговата неотложност. В противен случай, ще бъдем принудени Община Асеновград със собствени средства започне укрепване на зоната.”

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини