Изнасяме с 9 % повече за ЕС и внасяме с 5% повече

С 9 % нараства износът на България към страни-членки на ЕС през 2018 спрямо предходната година. В същото време в страната ни скача вносът -с 5 % от останалите членки на Еврозоната. Данните изнесе НСИ. Според тях експортът на България към ЕС през миналата година е в размер на около 37 697.5 млн. лв., а импорът достига39 903.8 млн. лева.

Основните търговски партньори на стараната ни, които формират 67.5% от износа, са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия.

Най-голям ръст България отбелязва при износа в секторите на минералните горива и масла-35.8%. От традиционно наблюдаваните сектори спад се наблюдава единствено при мазнините, маслата и восъците  от животински и растителен произход .

От друга страна най-голям е стойностният обем на стоките, внесени в България от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. Безалкохолни и алкохолни напитки, и тютюн са стоките, които най-мощно внасяме.

През януари тази година общо за трети страни и ЕС са изнесени стоки за 4 558.3 млн. лв., което е с 3.8% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини