Искат оставка на екоминистъра след източването на Шабленското езеро

Kоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поиска оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов "заради невъзможността той да осигури защита на природата по Черноморското крайбрежие".

Повод за искането им стана източването на Шабленското езеро, за което сигнализира Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). От там установили драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро. В резултат на източването, което се наложило заради наводнени помещения в правителствената резиденция "Шабла", голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени, съобщиха от дружеството.

След като се разбра за проблема, Димов беше пратен на проверка лично от премиера Бойко Борисов. Екоминистърът установи, че "това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност". Той добави, че отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюните.

Отводнителен канал вместо дюни

Според "За да остане природа в България" с източването на езерото са нарушени 4 закона, както и планът за управление на водоема. Екокоалицията обвини Димов в "редица неверни твърдения, сред които и че отводнителният канал не е построен през дюни".

"Направена проверка от природозащитните организации показва, че не само че новият канал е унищожил изключително ценни сиви и бели дюни, но и че тези дюни са картирани и качени на страницата на Агенцията по кадастъра", уточняват от "За да остане природа в България", които изчислиха, че са увредени 1600 декара влажни зони и е компрометирано гнезденето на десетки защитени видове птици.

Тома Белев от Асоциацията на парковете заяви пред БНР, че ще изпрати сигнал до Европейската комисия за случая. "За цялата тази дейност няма писмен документ, няма писмена следа за тази поредица от нарушения. В момента се разрушава езерото", каза Белев.

Екокоалицията посочва, че са направени две нарушения на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и по едно на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. "Непознаването на законите или умишлено прикриване на нарушения от страна на г-н Димов може да има пагубни за природата последствия", посочват още природозащитниците.

Всичко е по закон

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна Христина Генова заяви пред Би Ти Ви, че всичко, извършено по отводняването на езерото, е "съгласно изискванията на плана за управление и неговите промени" и не е нарушен нито един закон.

По думите ѝ всички дейности са извършени преди средата на март, когато е и крайният срок за приключването им. Това се налагало заради гнезденето на редица птици и хвърлянето на хайвера на някои риби.

Кога ще се възстановят водите на Шабленското езеро

Генова каза още, че вече е отчетено покачване на водите на Шабленското езеро с 10-15 см. Очакванията са около 15 април водоемът да възстанови почти напълно водите си. Според Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците няма научни аргументи да се източва езерото и тепърва ще има проблем със затварянето на отводнителния канал.

"На места каналът е с височина повече от 3 метра и се съмнявам, че морето по естествен път ще го възстанови", каза той и изрази притеснение дали няма да се използва огромно количество пясък от плажа в района.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини