13 °C

Улици в “Баделема” ще носят имената на бивши кметове и почетни граждани

Общ 13 безименни улици вече няма да са такива, след като днес официално получиха своите имена с решение на Общинския съвет. Една от тях е в село Лясково и ще се казва “Пролет”. Останалите 12 се намират в кв. “Баделема” и са наречени на почетни граждани и бивши кметове на Асеновград. Ето и чии имена ще носят те, след като 31 съветници подкрепиха предложението на кмета Емил Караиванов:

- Петко Москов – почетен гражданин, удостоен през 2004 г. с решение на Общински съвет за изключителните му постижения в областта на изкуството-скулптор

- Иванка Тошева - почетен гражданин, удостоена през 1997 г. с решение на Общински съвет за особено големите й заслуги в просветния, културен и обществен живот

- Проф. Иван Кирков - почетен гражданин, удостоен с решение през 1997 г. с решение на Общински съвет за големия му принос към българската култура и грижата му за паметниците на културата в града

- Коста Форев - почетен гражданин, удостоен през 2003 г. с решение на Общински съвет за емблематичен художник на Асеновград

- Христо Бойков - кмет на Асеновград (1901 - 1902), член и активен деец на Демократическата партия. На 2 март 1908 г. в Асеновградската околия се провеждат общински избори. На 1 април същата година на първото си заседание ОбС избира за кмет Христо Бойков. На 22 октомври 1908 г. по предложение на кмета съветниците вземат решение да се открие Околийска държавна болница. За целта делегация заминава за София и осигурява 40 000 лева от съответното министерство. През 1910 г. е завършено строителството на първата болнична сграда в Асеновград. Личен дарител на училища, трапезарии и др.

- Д-р Александър Александров - почетен гражданин, удостоен през 1999 г. с решение на Общински съвет за дългогодишни постижения в областта на здравеопазването - хирургия, ортопедия и травматология

- Велик Капсъзов - почетен гражданин, удостоен през 2005 г. с решение на Общински съвет за заслугите му в областта на гимнастиката

- Тодор Райчев - първи кмет на Асеновград, назначен от руското командване в града, непосредствено след Освобождението през януари 1878 г.

- Надя Тодорова - почетен гражданин, удостоена през 2002 г. с решение на Общински съвет за активна артистична дейност и принос в културния живот на Асеновград

- Хаджи Иван Посов - За първи път името му се среща сред хората, събрани от Отон Иванов през април 1876 г. и основали Тайния революционен комитет. По време на Съединението подпомага съзаклятниците от града и ги прикрива пред правителствените власти. Със заемането от него на кметската длъжност се слага край на седемгодишното управление на гърците в централната станимашка община. Взема активно участие в църковните борби в града. Бил е народен представител в две Народни събрания

- Арх. Стоил Стоилов - почетен гражданин, удостоен през 1997 г. с решение на Общински съвет за приноса му към благоустрояването на града, за неуморната му последователност в събирането на исторически материали за миналото на Асеновград

- Павел (Костов) Паунов - един от най-известните обществено-политически и културни дейци в Асеновград. Като председател на дружество „Единство” взема дейно участие в борбата против турските метежници, ръководени от англичанина Сенклер (Хидает паша) през 1878 г. и подпомага активно дружината на Петко войвода. През 1885 г. активно участва в съединението на Източна Румелия с Княжество България и в последвалата Сръбско-българска война. Павел Костов е пъвият български кмет на Станимака.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини