22 °C

Улици в “Баделема” ще носят имената на бивши кметове и почетни граждани

Общ 13 безименни улици вече няма да са такива, след като днес официално получиха своите имена с решение на Общинския съвет. Една от тях е в село Лясково и ще се казва “Пролет”. Останалите 12 се намират в кв. “Баделема” и са наречени на почетни граждани и бивши кметове на Асеновград. Ето и чии имена ще носят те, след като 31 съветници подкрепиха предложението на кмета Емил Караиванов:

- Петко Москов – почетен гражданин, удостоен през 2004 г. с решение на Общински съвет за изключителните му постижения в областта на изкуството-скулптор

- Иванка Тошева - почетен гражданин, удостоена през 1997 г. с решение на Общински съвет за особено големите й заслуги в просветния, културен и обществен живот

- Проф. Иван Кирков - почетен гражданин, удостоен с решение през 1997 г. с решение на Общински съвет за големия му принос към българската култура и грижата му за паметниците на културата в града

- Коста Форев - почетен гражданин, удостоен през 2003 г. с решение на Общински съвет за емблематичен художник на Асеновград

- Христо Бойков - кмет на Асеновград (1901 - 1902), член и активен деец на Демократическата партия. На 2 март 1908 г. в Асеновградската околия се провеждат общински избори. На 1 април същата година на първото си заседание ОбС избира за кмет Христо Бойков. На 22 октомври 1908 г. по предложение на кмета съветниците вземат решение да се открие Околийска държавна болница. За целта делегация заминава за София и осигурява 40 000 лева от съответното министерство. През 1910 г. е завършено строителството на първата болнична сграда в Асеновград. Личен дарител на училища, трапезарии и др.

- Д-р Александър Александров - почетен гражданин, удостоен през 1999 г. с решение на Общински съвет за дългогодишни постижения в областта на здравеопазването - хирургия, ортопедия и травматология

- Велик Капсъзов - почетен гражданин, удостоен през 2005 г. с решение на Общински съвет за заслугите му в областта на гимнастиката

- Тодор Райчев - първи кмет на Асеновград, назначен от руското командване в града, непосредствено след Освобождението през януари 1878 г.

- Надя Тодорова - почетен гражданин, удостоена през 2002 г. с решение на Общински съвет за активна артистична дейност и принос в културния живот на Асеновград

- Хаджи Иван Посов - За първи път името му се среща сред хората, събрани от Отон Иванов през април 1876 г. и основали Тайния революционен комитет. По време на Съединението подпомага съзаклятниците от града и ги прикрива пред правителствените власти. Със заемането от него на кметската длъжност се слага край на седемгодишното управление на гърците в централната станимашка община. Взема активно участие в църковните борби в града. Бил е народен представител в две Народни събрания

- Арх. Стоил Стоилов - почетен гражданин, удостоен през 1997 г. с решение на Общински съвет за приноса му към благоустрояването на града, за неуморната му последователност в събирането на исторически материали за миналото на Асеновград

- Павел (Костов) Паунов - един от най-известните обществено-политически и културни дейци в Асеновград. Като председател на дружество „Единство” взема дейно участие в борбата против турските метежници, ръководени от англичанина Сенклер (Хидает паша) през 1878 г. и подпомага активно дружината на Петко войвода. През 1885 г. активно участва в съединението на Източна Румелия с Княжество България и в последвалата Сръбско-българска война. Павел Костов е пъвият български кмет на Станимака.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини