22 °C

Почетни граждани Асеновград`2020: Двама "редовно" сутринта + двама "извънредно" следобед

Четирима бяха номинираните тази година за "Почетен гражданин на Асеновград". Двама от тях бяха избрани за такива днес сутринта, в началото на редовното заседание на местния парламент – Абдул Карим Хассун и Вакрил Георгиев Запрянов. Известните на местната общност бизнесмени събраха нужните гласове при тайния вот и с това процедурата по избор на почетен гражданин за годината би трябвало да приключи. Но не би...

Малко преди 14:00 ч. съветници и медии бяха уведомени, че в 15:15 ч. се свиква извънредно заседание. Като причина беше посочено следното: "Във връзка с постъпили устни запитвания от инициативните комитети, относно удостояването със звание "Почетен гражданин на Асеновград" за лицата г-н Димитър Иванов Трамбурджиев и г-н Георги Любенов Велев, както и възражения, относно проведения избор на 27.05.2020 г. от Общински съвет–Асеновград, и съобразявайки наличието на невалидни бюлетини при така проведения избор, входираме предложение №ДЗ-263/27.05.20. В тази връзка предлагаме на вашето внимание Предложения от инициативните комитети , относно удостояването със званието "Почетен гражданин на Асеновград“."

Така час след приключване на редовното заседание в зала 601 започна извънредно такова, на което на съветниците им бе обяснено, че се налага още веднъж да гласуват за двете предложения – това за Димитър Трамбураджиев и това за Георги Велев.

Възмутени от случващото се от трибуната се изказаха Маргарита Стоилова и Мария Вълканова от групата на БСП. Стоилова изрично посочи, че в случая няма никаква "спешност", имайки предвид, че, съгласно чл. 46. т. 4 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Асеновград, председателят насрочва извънредно заседание "при събития, за които се налага спешно свикване на Общинския съвет". "А кое е спешното в случая? Кое налага събитие, станало сутринта, да се случва отново 5 часа по-късно? Всички сме общински съветници и недоволството на един инициативен комитет или две невалидни бюлетини са просто смешна причина за гражданите, които ни гледат в момента. Нямаме спешност, за да имаме извънредно заседание. Това е обида както за общинските съветници, така и за хората, за които ще се гласува. Още повече, че сутринта волята на Общинския съвет беше ясна. Под натиск, че някой възразявал, значи ли това, че ако и сега не се случи извънредно събитието в момента (б.ред. гласуването на кандидатурите на Трамбурджиев и Велев), ние ще насрочваме още едно и още едно, и още едно заседания, докато не се случи това, което някой се е ангажирал, договорил или хайде да не казвам по-тежка дума!“, посочи Стоилова. "Ние всички сме избрани от хората и мисля, че носим глави на раменете си и отговаряме за своите решения. Винаги може да има недоволни, винаги може да има натиск. Но тук по-скоро мотивите са други – поети и неизпълнени от някого ангажименти!“, категорична беше тя.

Подобно недоумение от трибуната изрази и друг съветник от групата на БСП. Мария Вълканова сподели, че дори е помислила, че всъщност ще се гласува за връчването на другите две отличия – Почетен знак на Община Асеновград и Плакет "Асеновград", каквато опция съществува и е била прилагана и преди. Разбирайки че става дума за прегласуване отново за "Почетен гражданин", тя видимо бе едновремено смутена и възмутена от предложението.

За да влезе то като единствена точка в дневния ред на извънредното заседание "За" гласуваха 18, "Против" бяха двама, а 6 се въздържаха.

Последва почти скандал с две основни действащи лица – председателя на ОбС Драгомир Георгиев и съветника от БСП Енко Найденов. Според Георгиев комисията по провеждане на тайния вот си беше "готова" още от сутрешното гласуване, докато според Найденов това няма как да отговаря на истината, защото за всеки такъв избор се сформира отделна комисия. "Освен това аз не желая да участвам в тази комисия, за мен това е нелепо“, аргументира се Найденов, предвид, че сутринта бе част от въпросната комисия. "Не ме учете какво трябва да правя и какво не, имайте елементарно уважение към председателя на институцията! Аз не съм свършил, а вие ме прекъсвате! Аз ще преценя кое да и кое не!", почти крещейки на микрофона му отговор съветник №1.

Скорострелно се стигна до момента, в който председателят на комисията по избора Иван Чохаджиев от ГЕРБ предложи на мястото на Енко Найденов да влезе Петя Шопова. Ферди Кадир от ДПС предложи Хюсеин Караджов, а Антон Джиголинов от Български демократичен съюз "Радикали" предложи колегата си по група Иван Иванов.

"На заседанието на ОбС се води протокол, в който се записва кой кого е предложил за влизане в състава на комисията. Аз не чух кой е предложил самия Иван Чохаджиев? Такова предложение нямаше. Нямаше предложение и за още 2-3 членове на комисията. Ето защо смятам, че така конституираната комисия е закононесъобразна и в разрез с нашия правилник" бяха последните думи на Енко Найденов по темата. Отговорено му бе, че такова предложение е имало и то е било на председателя Драгомир Георгиев, който "в крайна сметка е общински съветник и като такъв също има право да прави предложения".

Всъщност крайната сметка от неочакваната от целокупното гражданство драма "Почетното гражданство`2020" бе  резултатът от втория таен вот, този път в качеството му на извънреден – намерени в урната 20 плика с 20 бюлетини. Димитър Трамбурджиев и Георги Велев бяха обявени като избрани за приза "Почетен гражданин на Асеновград".

Отличията ще бъдат връчени на официална церемония на празника на града тази неделя, 31 май, неделя, във Възрожденското училище "Свети Георги".

Кои са четиримата нови почетни граждани на Асеновград може да си припомните ТУК.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини