4 °C

Почетни граждани Асеновград`2020: Двама "редовно" сутринта + двама "извънредно" следобед

Четирима бяха номинираните тази година за "Почетен гражданин на Асеновград". Двама от тях бяха избрани за такива днес сутринта, в началото на редовното заседание на местния парламент – Абдул Карим Хассун и Вакрил Георгиев Запрянов. Известните на местната общност бизнесмени събраха нужните гласове при тайния вот и с това процедурата по избор на почетен гражданин за годината би трябвало да приключи. Но не би...

Малко преди 14:00 ч. съветници и медии бяха уведомени, че в 15:15 ч. се свиква извънредно заседание. Като причина беше посочено следното: "Във връзка с постъпили устни запитвания от инициативните комитети, относно удостояването със звание "Почетен гражданин на Асеновград" за лицата г-н Димитър Иванов Трамбурджиев и г-н Георги Любенов Велев, както и възражения, относно проведения избор на 27.05.2020 г. от Общински съвет–Асеновград, и съобразявайки наличието на невалидни бюлетини при така проведения избор, входираме предложение №ДЗ-263/27.05.20. В тази връзка предлагаме на вашето внимание Предложения от инициативните комитети , относно удостояването със званието "Почетен гражданин на Асеновград“."

Така час след приключване на редовното заседание в зала 601 започна извънредно такова, на което на съветниците им бе обяснено, че се налага още веднъж да гласуват за двете предложения – това за Димитър Трамбураджиев и това за Георги Велев.

Възмутени от случващото се от трибуната се изказаха Маргарита Стоилова и Мария Вълканова от групата на БСП. Стоилова изрично посочи, че в случая няма никаква "спешност", имайки предвид, че, съгласно чл. 46. т. 4 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Асеновград, председателят насрочва извънредно заседание "при събития, за които се налага спешно свикване на Общинския съвет". "А кое е спешното в случая? Кое налага събитие, станало сутринта, да се случва отново 5 часа по-късно? Всички сме общински съветници и недоволството на един инициативен комитет или две невалидни бюлетини са просто смешна причина за гражданите, които ни гледат в момента. Нямаме спешност, за да имаме извънредно заседание. Това е обида както за общинските съветници, така и за хората, за които ще се гласува. Още повече, че сутринта волята на Общинския съвет беше ясна. Под натиск, че някой възразявал, значи ли това, че ако и сега не се случи извънредно събитието в момента (б.ред. гласуването на кандидатурите на Трамбурджиев и Велев), ние ще насрочваме още едно и още едно, и още едно заседания, докато не се случи това, което някой се е ангажирал, договорил или хайде да не казвам по-тежка дума!“, посочи Стоилова. "Ние всички сме избрани от хората и мисля, че носим глави на раменете си и отговаряме за своите решения. Винаги може да има недоволни, винаги може да има натиск. Но тук по-скоро мотивите са други – поети и неизпълнени от някого ангажименти!“, категорична беше тя.

Подобно недоумение от трибуната изрази и друг съветник от групата на БСП. Мария Вълканова сподели, че дори е помислила, че всъщност ще се гласува за връчването на другите две отличия – Почетен знак на Община Асеновград и Плакет "Асеновград", каквато опция съществува и е била прилагана и преди. Разбирайки че става дума за прегласуване отново за "Почетен гражданин", тя видимо бе едновремено смутена и възмутена от предложението.

За да влезе то като единствена точка в дневния ред на извънредното заседание "За" гласуваха 18, "Против" бяха двама, а 6 се въздържаха.

Последва почти скандал с две основни действащи лица – председателя на ОбС Драгомир Георгиев и съветника от БСП Енко Найденов. Според Георгиев комисията по провеждане на тайния вот си беше "готова" още от сутрешното гласуване, докато според Найденов това няма как да отговаря на истината, защото за всеки такъв избор се сформира отделна комисия. "Освен това аз не желая да участвам в тази комисия, за мен това е нелепо“, аргументира се Найденов, предвид, че сутринта бе част от въпросната комисия. "Не ме учете какво трябва да правя и какво не, имайте елементарно уважение към председателя на институцията! Аз не съм свършил, а вие ме прекъсвате! Аз ще преценя кое да и кое не!", почти крещейки на микрофона му отговор съветник №1.

Скорострелно се стигна до момента, в който председателят на комисията по избора Иван Чохаджиев от ГЕРБ предложи на мястото на Енко Найденов да влезе Петя Шопова. Ферди Кадир от ДПС предложи Хюсеин Караджов, а Антон Джиголинов от Български демократичен съюз "Радикали" предложи колегата си по група Иван Иванов.

"На заседанието на ОбС се води протокол, в който се записва кой кого е предложил за влизане в състава на комисията. Аз не чух кой е предложил самия Иван Чохаджиев? Такова предложение нямаше. Нямаше предложение и за още 2-3 членове на комисията. Ето защо смятам, че така конституираната комисия е закононесъобразна и в разрез с нашия правилник" бяха последните думи на Енко Найденов по темата. Отговорено му бе, че такова предложение е имало и то е било на председателя Драгомир Георгиев, който "в крайна сметка е общински съветник и като такъв също има право да прави предложения".

Всъщност крайната сметка от неочакваната от целокупното гражданство драма "Почетното гражданство`2020" бе  резултатът от втория таен вот, този път в качеството му на извънреден – намерени в урната 20 плика с 20 бюлетини. Димитър Трамбурджиев и Георги Велев бяха обявени като избрани за приза "Почетен гражданин на Асеновград".

Отличията ще бъдат връчени на официална церемония на празника на града тази неделя, 31 май, неделя, във Възрожденското училище "Свети Георги".

Кои са четиримата нови почетни граждани на Асеновград може да си припомните ТУК.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини