Eкоинспекцията задължи кметовете в областта да почистят речните корита

В изпълнение на заповед на министъра на околната среда РИОСВ задължи кметовете на 17 общини в Пловдивска област да извършат цялостен обход на речните легла и прилежащи им територии и при установени замърсявания да предприемат действия за почистване и недопускане на следващо замърсяване.

Едновременно с проверките за наличие на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци са извършени и близо 100 планови и извънредни проверки в Асеновград, Садово, Кричим и Перущица. На кметовете на четирите общини сададени 14 предписания за почистване на нерегламентирани замърсявания, като от РИОСВ ще проверят тяхното изпълнение. Констатирани са замърсявания в две асеновградски села. В Тополово (в коритото на отводнителен канал и по неговото протежение и диги) е констатирано замърсяване с отпадъци, а в Леново – замърсявания в река Леновска, през преминаващото селско дере и по ската на сухо дере срещу гробищния парк.

За констатираните замърсявания Законът за управление на отпадъците предвижда налагане на глоба на кмета на общината в размер от 3000 лв. до 10 000 лв.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини