Величкият епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир

На своето редовно заседание днес, 3 април, след проведено гласуване Светият Синод единодушно реши да освободи от длъжността игумен на Бачковската Ставропигиална света обител „Успение Богородично” архимандрит Самуил. Считано от същата дата назначава на длъжността игумен на Бачковския манастир Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий.

Епископ Сионий е роден е със светско име Стефан Стефанов Радев на 18 ноември 1969 г. в София. След военната си служба постъпва в Софийската духовна семинария в паралелния курс при гара Черепиш, която завършва през 1990 г. През 1994 г. завършва Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

Постриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ от митрополит Дометиан Видински. На 22 и 23 юни става първо йеродякон след това йеромонах.

От 1992 г. до 1995 г. е игумен на Клисурския манастир.

От началото на 1996 г. е ефимерий и учител по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996 г. е назначен за ректор на семинарията.

На 29 юни 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим в Долнолозенския манастир „Св. св. Петър и Павел“.

На 24 март 2007 г. е ръкоположен за епископ с титлата велички в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

От юли 2009 г. е викарий на видинския митрополит, а от 2011 г. поема и игуменството на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“, където пребивава постоянно.

От 1 май 2014 г. по решение на Светия Синод е назначен за игумен на Троянския манастир. Тази длъжност заема до днес, когато е назначен за игумен на Бачковския манастир.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини