Представиха проектно предложение в Бачковския манастир

На 03.02.2021 г. в Бачковския манастир беше представен за обществено обсъждане проектно предложение "Бачковски манастир "Успение Богородично" - Православна света обител и духовна поклонническа дестинация". 

Игуменът на манастира, епископ Сионий, очерта желанието на манастирското ръководство да развива по-успешно Бачковската света обител като център на православна духовност и средище на поклоннически, религиозен и културен туризъм. 

Наред с реставрационните и ремонтни дейности, епископ Сионий обърна особено внимание и на новите възможности за развитието на богозаповяданата и човеколюбива социална дейност.

А също така и на адекватното представяне на обителта чрез новите информационни технологии.

Епископ Сионий предаде на манастирския събор, проектантите и заинтересованите лица от Асеновград и региона одобрението на Проекта от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод и на Българската православна църква - Българска Патриаршия, и изрази сърдечната си благодарност за одобрението от Министерството на културата.

"Общата стойност на проекта е 4 млн. лв. и неговото реализиране зависи от сърдечното усърдие на всички нас", каза инж. Митя Димитров, който заедно със своите сътрудници Кирил Йончев и Красимир Кочос се е заел с нелеката задача по фактическото реализиране на проекта.

Целта на изпълнението е да се развият различните форми на туризъм, които предлага Бачковският манастир.

Предвижда се да се проучат възможностите за реставриране на основния храм "Успение Богородично" и църквата "Свети Никола", библиотеката и старата трапезария, костницата и монашеските килии. Идеята е да бъдат създадени места, в които за времето на провеждане на служби и церемонии в Бачковския манастир да се настаняват за нощуване нуждаещи се, социално слаби и хора с увреждания.

Срещата протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини