БПЦ оказва гостоприемство при визитата на папата

Семейното възпитание е изцяло родителско право извън случаите на насилие и изоставянето на родителските задължения. Това коментира Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред БНТ по повод Националната стратегия за детето.

Според Църквата в документа се правят опити за институционализиране на родителството. По тази причина тя излезе с позиция в защита на авторитета на традиционното българско семейство.

По думи на митрополит Антоний стратегията дава твърде голяма власт на институциите за сметка на родителските права. Той изрази опасение, че са възможни случаи на злоупотреба с правата на детето, за "да се унижи и принизи ролята на родителите".

Митрополит Антоний подчерта, че Църквата е за запазване на традиционното семейство.

Ние сме против насаждането на нетрадиционни практики от европейските държави, например скандинавските държави, защото сме свидетели как леко се прокрадват модели за възпитание на децата от еднополови бракове, заяви той и напомни, че според учението на църквата семейството се състои от мъж и жена.

Относно предстоящото посещение на папа Франциск в България духовникът заяви, че още от началото Светият синод е информирал представителите на папата, че общо богослужение и молитва с папа Франциск не може да има. Той обаче увери, че среща между папата и патриарх Неофит и Светия Синод ще се състои. Предвижда се и мълчалива молитва в катедралата "Св. Александър Невски".

Митрополит Антоний посочи, че Българската православна църква оказва гостоприемство при визитата на папата. Той бе категоричен, че между католическата църква и БПЦ няма напрежение.

Всичко останало са провокации, които целят по някакъв начин да саботират предстоящата визита, коментира той.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини