Папа Франциск с трогателно обръщение: "Войните винаги означават загуба. Цената, която се плаща за победата, винаги значи загуба."

"Толкова много сълзи в тези прекъснати животи." - каза той за конфликтите в Украйна и Близкия изток

В нито една война няма реални победители, заяви днес папа Франциск по време на посещение във военно гробище за загинали във Втората световна война, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че предстоятелят на Римокатолическата църква е имал предвид настоящите конфликти в Близкия изток и в Украйна.

Папата се придвижваше в инвалидна количка между надгробните паметници в римското гробище на загиналите в италианската столица войници от държави от Общността на нациите, за да остави цветя по случай днешния Ден на всички мъртви души в календара на Римокатолическата църква.

"Войните винаги означават загуба. Винаги. Никога няма пълна победа. Едната страна е завоювала победа над другата, но цената, която се плаща за тази победа, винаги значи загуба", каза Франциск от импровизиран амвон по време на отслужената на гробището литургия, на която присъстваха посланици на държави от Общността на нациите.

Папата призова за прекратяване на огъня в ивицата Газа и за отварянето на хуманитарни коридори за облекчаване на страданието на обсадените обитатели на анклава. Освен това той отправи призив за решение чрез две държави на конфликта в Близкия изток, отбеляза, че Израел има правото да се защити от нападението, и осъди глобалното разрастване на антисемитизма.

Ройтерс отбелязва, че в дълги периоди от време папата е стоял прав под преваляващия дъжд, което предполага, че болното му коляно вече не му създава толкова проблеми, както преди. В гробището, намиращо се на територия на улични боеве по времето на Втората световна война, са положени телата на около 425 военнослужещи от Великобритания и бившите й колонии, загинали по време на сражения на италианска земя.

"На входа се загледах във възрастта, на която са загинали покойниците, при повечето тя е между 20 и 30 години. Един прекъснат живот, един живот без бъдеще", каза папата. "Мислех за родителите им, за майките, които са получили писмо, в което пише: "Госпожо, имам честта да ви съобщя, че Вашият син е герой". "Да, той е герой, но те ми го отнеха" (думите на майките според папата - бел. ред.). Толкова много сълзи в тези прекъснати животи", продължи Франциск.

"Същото се случва и днес. Толкова много хора, млади и не толкова млади, във войни по света, някои дори близо до нас, в Европа и отвъд. Толкова много смърт", завърши папата.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини