Внукът на Радичков представи в Асеновград книга и филм за големия ни писател

Представянето на „Сибирски тетрадки” и прожекцията на документалния филм "Черказки хроники" за живота и творчеството на Йордан Радичков се състояха в Градска библиотека “Паисий Хилендарски”. Поводът бе 90-ата годишнина от рождението на големия български писател. 
“Сибирски тетрадки“ съдържа записките, които той води по време на пътуването си из Сибир през 1963 г. Това пътуване довежда до написването на един от най-важните в българската и световна литература пътеписи „Неосветените дворове“, който привлича вниманието на европейската литература към писателя. Произведението е първата българска творба, която се повява в най-престижното френско издателство Gallimard. И макар „Неосветените дворове“ да е един добре познат текст, записките на автора досега никога не са били издавани в толкова пълен вид.

„Сибирски тетрадки“ или черновата за написването на пътеписа е един изключителен текст. Той представлява непосредствените впечатления на автора от тази толкова комплексна сибирска земя.

Йордан Радичков е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература. Неговите произведения са преведени на 37 езика и издадени в 50 страни по света. Носител е на множество отличия и награди в България и в чужбина. Удостоен е с престижната италианска награда „Grinzane Cavour” (1984) за белетристика и на Кралския шведски орден „Полярна звезда” (1988). През 1996 година е вписан в Почетния списък “Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга за книгата си “Малки жабешки истории”.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини